open-navfaktor-logo
search
Promocija
"Dugo svitanje" autora Halida Kadrića: Epopeja o 100 godine samoće Bošnjaka
Kako je istaknuto, riječ je o najvećem književnom djelu ikada napisanom na bosanskom jeziku. U četiri toma, na 2.700 stranica, Kadrić donosi romanesknu historiju Bosne i Hercegovine, cijelog 20. stoljeća, godinu po godinu, od 1901. do 2000.
13.06.2019. u 20:26
get url
text

U velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke večeras je upriličena  promocija romana "Dugo svitanje", autora Halida Kadrića.

Roman je okarakteriziran kao epopeja o Bosni i Bošnjacima, epopeja o 100 godina samoće Bošnjaka.

Kako je istaknuto, riječ je o najvećem književnom djelu ikada napisanom na bosanskom jeziku. U četiri toma, na 2.700 stranica, Kadrić donosi romanesknu historiju Bosne i Hercegovine, cijelog 20. stoljeća, godinu po godinu, od 1901. do 2000.

Autor čitaocu približava historiju Bosne i Hercegovine i njenog naroda, opisujući sudbinu nekoliko bošnjačkih porodica i velikog broja stvarnih i izmaštanih likova. Godinu po godinu, od 1901. do 2000., autor pomno bilježi svaki važniji trenutak iz naše društvene, političke i kulturne prošlosti, odijevajući činjenice u književnoumjetničko ruho. O Kadrićevim historijskim romanima pisali su velikani bosanskohercegovačke nauke i umjetnosti.

- Ovdje je po ocjeni književne kritike spretno i vješto ukomponovana fikcija i frakcija, dakle, i činjenica i osjećaj, tako da je mnogim čitaocima, književnim kritičarima ponekad poteško razdvojiti šta je od toga jedno, a šta drugo. Svi znamo da su historija i literatura velike suparnice, ne trpe se. Međutim, ono što je suštinski, to je da su sve činjenice zaista ostale nedirnute, da je historijska istina obezbijeđena do kraja, a toj je istini dat samo okvir literature. Moglo bi se čak reći da je to historija ispričana na literaran način. I to je ono što privlači čitaoce. Dobijaju oboje. Uživaju u ljepoti i draži pričanja kao literature i kao naracije, a istovremeno dobijaju jasne i potpuno tačno činjenice o našoj prošlosti, odnosno o 20. vijeku - kazao nam je Kadrić.

Istakao je da u romanu govori o svim značajnim ličnostima i događajima iz tog perioda.

- To i jeste ono što ovaj roman čini osebujnim. Dao sam čitaocu mogućnost da upozna ambijent i atmosferu tog doba, a onda kroz same događaje i turbulencije, patnje kroz koje su Bošnjaci prolazili, kako su dolazili do svoje spoznaje i identiteta, kako su se borili da se očuvaju kao narod. Protivnika koliko hoćete, prijatelja nijednog! I tu je trebalo izdržati. Ta stalna borba za samoodržanje je bila toliko iscrpljujuća da čovjeku pamet stane, kako je tako brojčano mali narod mogao da izdrži tolike sile i pritiske sa svih strana. U tome se ogleda čvrstina našeg čovjeka i našeg bića, koje je uvijek tražilo slobodu. Nikada nijednom Bošnjaku, istinskom Bosancu nije smetao tuđin, prihvatao ga je kao svoga, a mi, iako nikada nikome zla nismo napravili, uvijek smo smetali svima. Sve nevolje koje smo doživljavali dolazile su sa strane, rijetko između sebe, a i ako su došle, to su nam drugi uvalili - pojasnio je Kadrić.

Na promociji su o romanu, pored autora, govorili prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, koja je i suorganizator promocije, doc. dr. Ena Begović-Sokolija, profesorica književnosti, te mr. Elvir Resić, urednik izdanja.

- Halid nije nepoznata pojava u bosanskom i bošnjačkom književnom stvaralaštvu, on je prisutan od kraja 60- tih. Od rata na ovamo Halid se profilira kao dominantan pisac književnosti za odrasle, i u tom smislu njegovo središnje djelo jeste četverotomni roman "Dugo svitanje" koji je stvarao punih 12 godina. Izvorno je objavljen u prvom izdanju 2010. godine, i predstavlja jednu od najspecifičnijih i najposebnijih pojava u savremenoj bošnjačkoj i bh. književnosti uopšte. To je roman koji bi se mogao odrediti kao klasični dokumentaristički i historijski. Roman koji ne teži ka funkcionalizaciji povijesti, već na neki način u književnost uvodi ono što je povijesna realnost, i na jedan književni način nastoji ispričati ono što je povijesna sudbina Bosne i Bošnjaka tokom 20. stoljeća- istakao je Kodrić.

Autor Halid Kadrić za svoje romane dobio je Plaketu Bosanski stećak za doprinos u pamćenju bosanskohercegovačke prošlosti kao i za afirmaciju Bosne i Hercegovine u zelji i svijetu, što ga dodjeljuje Arhiv FBiH.

"Dugo svitanje" autora Halida Kadrića, 03.06.2019.
1 od 1
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.