open-navfaktor-logo
search
Problemi zbog korone
Dug boravak u Australiji: Bračni par iz Gračanice nakon tri mjeseca stigao u BiH
Nakon skoro tri mjeseca, u nedjelju je na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio avion "Turkish Airlinesa" sa putnicima iz Istanbula, što je obradovalo mnoge, a posebno bračni par Harčin iz Gračanice koji su se tim avionom nakon tri mjeseca uspjeli vratiti iz Australije u Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).
21.06.2020. u 17:14
get url
text
Radost nakon povratka u BiH

Mirsad i Zinaida Harčin 18. marta su otputovali u Perth, grad u Australiji, ali su nakon donošenja restriktivnih mjera i zatvaranja granica zbog pandemije koronavirusa ostali u tom gradu mnogo duže nego što su planirali.

U razgovoru za AA, Mirsad ističe da se sve desilo neočekivano, ali da su se na kraju nakon mnogo telefonskih razgovora uspjeli vratiti kući.

- Srećom da smo bili kod rodbine i kod prijatelja, pa nismo zavisili ni od koga, imali smo sve što nam je trebalo kazao je Harčin, napominjući kako niko nije mogao očekivati da će se sve ovako dogoditi.

Neizvijesnost s letovima

- Trebalo je sve da ide normalno, jer smo sve imali dogovoreno i isplanirano. Onda su, ipak, počeli s otkazivanjem letova, pa su prestali s letovima iz Australije prema Aziji i Evropi - ispričao je, dodajući kako su im mnogo nedostajala djeca, rodbina i prijatelji.

"Svi su nam nedostajali. Onda, brinuli smo se i za posao, šta, kako, ali sad je sve dobro", dodao je Harčin, podsjećajući da su otišli u Australiju sredinom marta.

{$galerijaFotografija}

- Dole nam se udala kćerka i trebali smo se vratiti 24. ili 25. aprila. Ali, onda su krenuli pregovori oko odjavljivanje avionskih karata. I, tako, sedam-osam puta, sve do ovog pokušaja - kazao je Mirsad.

On je posebno zahvalio osoblju "Turkish Airlinesa" koje im je, kako je rekao, mnogo pomoglo da se konačno okonča cijela procedura i da se na kraju uspiju vratiti kući.

Njegova supruga Zinaida dodaje kako je najbitnije da su ponovo kod kuće sa djecom i svojim najdražima.

- Sve nam je bilo planirano, jer je tamo bila izolacija od dvije sedmice i baš bi sve nekako to uradili do vjenčanja, ali i tamo se onda pojavila korona, pa onda zabrane i distanca. Sve je bilo zatvoreno nekih desetak dana, ali se poslije toga stanje normalizovalo te su postavili dezinfekciona sredstva na svakom koraku - kazala je, napominjući kako su im pomogli internet i tehnologija da budu u kontaktu sa djecom i rodbinom.

Dugo putovanje

- Zahvaljujući internetu mogli smo se čuti i vidjeti s njima, ali nije bilo jednostavno. Ova mlađa kćerka ovdje je dobila temperaturu, mi smo tamo, ona je sama bila ovdje. Bilo je jako teško, ali prebrodilo se sve i sada je dobro. Neka smo stigli našoj kući - dodala je Zinaida, istakavši da od četvrtka putuju iz Australije.

Njihova mlađa kćerka Nadina, koja ih je dočekala na aerodromu u Sarajevu, ističe da je i ona s roditeljima trebala putovati u Perth, ali je odgodila putovanje.

- Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Da li ću uspjeti otići tamo. Pošto sam starija, navikla sam na sve ovo, ali drago mi je što su uspjeli stići i na moju svadbu, da nećemo sad biti razdvojeni - kazala je njihova kćerka Nadina, koja se također udaje sljedeći mjesec.

Harčin Gračanica
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.