open-navfaktor-logo
search
Mladi trener
Dudić za Faktor: Velež ima pravo nadati se Evropi, prazne tribine najveći hendikep
Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu poslije nezapamćeno duge pauze nastavlja se predstojećeg vikenda.
27.07.2020. u 13:41
get url
text

Derbi prvog kola na Grbavici igraju stari rivali Željezničar i Velež. Dueli dva tima u posljednje vrijeme donosili su uglavnom mnogo uzbuđenja, golova, lijepih poteza. Rođeni, poručuje trener Feđa Dudić, spremno dočekuju gostovanje u glavnom gradu BiH.

- Kroz pripreme smo pokazali dosta dobrih utakmica. Bilo je rezultatski i dobrih igara u polju. Spremno i s optimizmom dočekujemo nastavak prvenstva - rekao je Veležov strateg na početku razgovora za Faktor.

Velež nije mnogo mijenjao roster. Ipak, Dudić u nastavku neće moći računati na neke važne kotačiće iz prošle sezone. Kosta Manev i Nusmir Fajić su izrazili želju za odlaskom, a "pod nož" su zbog povreda morali Seid Behram i Dino Hasanović.

- Fajić je sam izrazio želju da ide, s Manevom nismo mogli da se dogovorimo oko uvjeta. Sigurno je da su kvalitetni igrači i da bi nam puno značili, ali mislim da smo doveli adekvatna rješenja. Behramova povreda "vuče" se od februara, mislio je da se može zaliječiti bez operacije. Kada je nastavljen trenažni proces, povredu je obnovio. Da je bogdom odmah otišao na operaciju, sada bi se priključivao ekipi. On je pratio upute doktora, ali, nažalost, nije bilo dobro. Dino Hasanović je nenadano povrijeđen u prijateljskoj utakmici, u drugoj minuti, na 70 metara od gola - objašnjava strateg Rođenih.

- Širina nam je time skraćena za fudbalere koji su bili standardni. Morat ćemo još potražiti jedno ili dva rješenja. Prvenstvo je dugo, ne smijemo ostati na 15 ili 16 igrača koji mogu da zadovolje. Imamo i pet juniora priključenih trenažnom procesu - govori Dudić.

Dobro pripremljen travnjak Grbavice, TV prijenos, fudbaleri željni takmičarskih utakmica i borbe za bodove. To je ono što možemo očekivati od Dudićevih i Osimovih izabranika.

- Očekujem prije svega dobru utakmicu. I Željezničar je podigao formu kako se bližio kraj priprema. Odigrao je dobro protiv Tuzla Cityja, prije toga Igmana. Očekujem i vrhunski teren, svi smo željni utakmica. Riječ je o dvije ekipe koje hoće da igraju, mislim da ćemo pokazati da ima kvaliteta u Premijer ligi - optimističan je strateg Rođenih.

Međutim, još niko sa sigurnošću ne može reći u kakvom tempu će se igrati bh. elita, s obzirom na dugu pauzu u prvenstvu.

- Pauza je sigurno ostavila traga. Osmog marta je bila posljednja takmičarska utakmica. To će biti kraj petomjesečne pauze. Od decembra do augusta će biti odigrane faktički tri utakmice, sigurno premalo za jednog profesionalca. Vidjet ćemo kad krene prvenstvo koliko je to ostavilo traga. Ja se samo nadam da neće biti puno povreda. Najbitnije za igrača je da igra. Bez mečeva nema ni realne slike. Nakon par kola ćemo moći vidjeti realniju sliku, da li je tempo igre veći ili manji - rekao je 37-godišnji strateg, predstavnik mlade plejade bh. trenera.

Osim što su igrači dugo vremena bez "pravih" utakmica u nogama, veliki hendikep, možda i najveći je što će se utakmice zbog ubrzanog širenja koronavirusa igrati pred praznim tribinama.

- Najveći hendikep. Utakmice se igraju zbog navijača. Veći klubovi imaju i veće "armije". Ja mogu govoriti u ime Veleža. Na našim domaćim utakmicama, kad god je bilo teško, navijači su bili 12. igrač. Nije to floskula, to je zaista tako. Uvijek se sjetim prve moje domaće utakmice protiv Širokog Brijega, kada smo padali posljednjih 20 minuta, vjerujte da su nam dali dodatnu snagu. U regiji je bilo utakmica s navijačima, ja se nadam istom scenariju i kod nas. Sada je bitno da krenemo, a nakon toga vjerujem da će prvi korak biti povratak navijača na tribine - veli Dudić, koji se ne libi jasno kazati da je Veležov cilj izlazak na evropsku scenu.

- Ja realno gledam fudbal. Da se nastavilo prvenstvo, bili bismo u igri za Evropu do posljednjeg kola. Nastavili smo u istom ritmu. Imamo pravo da se nadamo, ako se nadaju ostali, zašto ne bismo i mi? Ako nas drugi ne vide u toj borbi, to je njihova stvar, ja se nadam da ćemo ih mi demantovati - zaključio je u razgovoru za Faktor Feđa Dudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.