open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Dudić za Faktor: Sarajevo igra najbolji fudbal, raduju me Čelik i Sloboda
Sedmo kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine donijelo je promjenu na tabeli. Zahvaljujući kiksu Željezničara, na čelo bh. elite zasjeli su fudbaleri Sarajeva.
28.08.2018. u 14:11
get url
text

Remi Željezničara i Krupe svakako je obilježio vikend na premijerligaškim terenima, a pored toga dogodila se i jedna smjena trenera. Poslije 0:0 protiv GOŠK-a u Gabeli, Široki Brijeg zahvalio se na saradnji Borisu Paviću. Sinjanin odlazi sa Pecare uzdignuta čela, jer ekipu ostavlja bez poraza i u vrhu tabele.

Utakmice sedmog kola za Faktor je komentirao trener koji radi fenomenalan posao s GOŠK-om Feđa Dudić. On se na početku razgovora dotakao i čestih promjena na klupama bh. timova, a govorio je i (ne)realnim ambicijama čelnika klubova, koji u prvenstvo ulaze bez cilja i vizije.

- Da nije žalosno bilo bi smiješno, zaista. Izgleda da jedini uzrok vidimo u trenerima, a sve drugo što ne valja nastavlja da se radi po starom. Boris Pavić nije doživio niti jedan poraz i čovjeka smijene.  Ali, dobro. To je pitanje za Upravu Širokog Brijega. Ja iz svog trenerskog gledanja ne vidim razloge za smjenu. Ekipa nije izgubila, Široki Brijeg je u vrhu tabele. Možda u zadnje tri-četiri utakmice nisu postigli očekivane rezultate, ali valjda se treba dovesti trener za jedan određeni ciklus, pa onda sjesti i vidjeti šta i kako, a ne od danas do sutra - priča Dudić.

- Ne podržavam smjene trenera. Glavni krivci nisu treneri. Daleko od toga. Ali izgleda to je najlakše,  to je postalo trend, a onda se ono što ustvari ne valja zamota u celofan  - mišljenja je trener Gabeljana.

Prije početka sezone gotovo svaka ekipa popuni rubrike "odlasci i dolasci".  Neke klubove napusti dvocifren broj igrača, a isto toliko i stigne u vidu "pojačanja". Kada to najbolje ne profunkcionira za par kola, onda pada trenerska glava.

- Uvijek ode barem pet standardnih igrača. Što se tiče GOŠK-a napustilo nas je pet standarnih igrača i još nekoliko koji su ulazili s klupe. Od Rodina, Mulahusejnovića, Mišića, Barića...To su bili standarni igrači. Onda dodamo Isića, koji je odigrao preko 50 posto utakmica. Velika je to promjena za jednu ogromnu ekipu, a ne za GOŠK, govori u jednom dahu Dudić, koji je potom govorio o odigranim susretima.

GOŠK 0:0 Široki Brijeg

Zadovoljan sam prije svega što nismo primili pogodak. U šest kola smo primili 12 golova, što je jako mnogo. I onda ne možeš ni imati veliki broj bodova na kontu. Mogu biti zadovoljan i rezultatom. Remi je najrealniji. Bilo je poluprilika s obje strane., dok stopostotnih šansi nije bilo. Jedna tvrda utakmica, više negledljiva. Široki je imao posjed lopte, iz čega nisu uspjeli da stvore neke stopostotne šanse.

Zrinjski 1:0 Tuzla City

Najvažnije za Zrinjski iz utakmice su tri boda. Uspjeli su da ostanu neokrznuti, mada po cijelom toku utakmice Tuzla City je zaslužila više od poraza. I da su pobijedili bilo bi sasvim zasluženo. Zrinjski ima i sutra zaostalu utakmicu, gdje im je isto bitno da uzmu tri boda i onda dolazi pauza, gdje će se prema mom mišljenju uspjeti konsolidovati. Ukoliko trijumfuju, dolaze na dva boda od Sarajeva i Želje, koji su igrali dobro. Mislim da će Zrinjski ponovo biti u glavnoj borbi za prvo mjesto. Tuzla City je jako dobro ekipa. Mi smo to vidjeli u Gabeli. Skup dobrih pojedinaca, dobro vođeni. Starčević je jako dobar trener. Poznaje bh. ligu. Kada smo govorili o dovođenju velikog broja igrača to se najviše na njih odnosi. Doveli su veliki broj "prinova". Pojedinačno su kvalitetni, ekipno treba još puno da se radi.

Željezničar 1:1 Krupa

Za mene jako veliko iznenađenje. Mislio sam da će Željezničar slaviti sigurnu pobjedu. Sve je i krenulo u tom pravcu. Međutim, malo opuštanje, Krupa je vidjela da može igrati. Kaznili su Želju. Oni imaju jednog Elvira Koljića, koji je sigurno najbolji špic. Njegov odlazak u Belgiju to i pokazuje. Može svakoj ekipi da postigne gol, tako i Željezničaru. Možemo reći da se Željo na kraju i provukao, da nije više "stradao" i izgubio sva tri boda. Ovo je jedna opomena Želji pred derbi sa Širokim Brijegom. Imaju kvalitet, dobra su ekipa, sa puno dobrih pojedinaca. Puno bolje igraju od dolaska Odovića.

Zvijezda 09 0:4 Sarajevo

Kao da smo naljutili Sarajevo na Koševu. Kako trenutno igraju, proći će vremena dok neko odnese bod ili tri. Bordo ekipa je trenutno u najboljoj formi. Igraju najbolji, najbrži i najednostavniji fudbal. Lijepo za oko. To im donosi i bodove. U dobroj su seriji. Slijedi im prava provjera protiv Čelika u Zenici. Ako i to prođu, mislim da je Sarajevo najozbiljniji kandidat za jesenju titulu.

Sloboda 2:0 Radnik

Negdje promjena trenera dobro dođe, negdje ne. U Slobodi je promjena trenera očigledno puno toga dobrog donijela. Nalić je donio jednu svježu krv u ekipu. Sloboda igra puno drugačije, borbenija je, "gine" za svaku loptu. Puno više agresivnosti i trke i to im donosi rezultat. Oni dosta toga nisu imali, sada to koriste i ubiru bodove. Pobijedili su Radnika sasvim zasluženo. Kada se uđe u pobjednički mentalitet, onda teško gubiš utakmice. Mi smo to imali prošle sezone. Sloboda će biti tvrd orah svakoj ekipi do kraja.

Mladost DK 1:1 Čelik

- Čelik je mogao pobijediti, ali i izgubiti. Nije Mladost bila toliko inferiorna u tom susretu. Mada uvijek ekipa koja vodi pa poslije primi pogodak sigurno žali za boovima. Čelik se digao, to je druga ekipa u odnosu na prošlu sezonu. Prema naprijed su puno opasniji. Raduje me da su Čelik i Sloboda u vrhu tabele. To su ipak naši klubovi sa velikom tradicijom. Drago mi je vidjeti da je Bilino polje puno. Sada protiv Sarajeva će sigurno biti rekord u ovoj sezoni. Veliki gradovi zaslužuju da imaju dobar klub i zato imaju armiju navijača iza sebe i lijepo je da su oni u vrhu, a ne kao zadnjih godina da se Čelik i Sloboda bore za opstanak do zadnjeg kola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.