open-navfaktor-logo
search
Počela 13.9.1995.
Dudakoviću se sudi zbog oslobodilačke akcije: Operacija Sana '95 otkrila sve zločine i masovne grobnice u Krajini
Operacija Sana '95, zbog koje se danas na Sudu BiH sudi generalu Armije RBiH i komandantu Petog korpusa Atifu Dudakoviću i njegovim saborcima, bila je herojska odbrana Krajine, oslobodilačka akcija zahvaljujući kojoj su otkriveni svi zločini koje su počinili pripadnici Vojske RS-a, MUP-a RS-a i jedinica iz Srbije.
13.09.2022. u 21:34
get url
text

Operacija Sana '95 bila je posljednja vojna operacija Armije RBiH tokom rata. Odvijala se tokom septembra i oktobra 1995. godine. Tokom ove operacije koja je počela 13. septembra spojili su se Peti i Sedmi korpus Armije RBiH. Okosnicu brigada činili su Krajišnici protjerani iz Sanskog Mosta, Prijedora, Ključa, Kozarca...

VEZANI TEKST - Slučaj "Dudaković": Sutkinja uporno ne dozvoljava pitanja o stradanju Bošnjaka i opsadi Bihaća

Tokom operacije Sana '95 ponovo se na ovim prostorima pojavio Željko Ražnatović Arkan i brojne oružane jedinice iz Srbije, koje je poslao Jovica Stanišić. No ni oni nisu mogli zaustaviti oslobađanje Sanskog Mosta, Ključa...

Kako su tih dana u toku bili pregovori u Dejtonu, međunarodna zajednica tražila je od Armije RBiH da zaustavi svako napredovanje i sva ofanzivna djelovanja dok se ne postigne sporazum. Ofanziva je završena, a time i rat u Bosni i Hercegovini, isti dan kada je postignut sporazum u Dejtonu.

Cilj operacije Sana '95 nikada nije bio ubijanje Srba, etničko čišćenje, zatvaranje, niti je država BiH imala plan. Jedini cilj bio je oslobađanje i otkrivanje istine o počinjenim zločinima za koje se do tada veoma malo znalo.

Da nije bilo Sane '95, nikada ne bismo saznali za Biljane, Lanište..., i ine masovne grobnice.

Zahvaljujući hrabrim Krajišnicima koje su vodili legenardni komandanti Atif Dudaković i Mehmed Alagić, tokom oslobodilačke operacije Sana '95 otkrivene su brojne masovne grobnice i razmjeri zločina počinjenih nad Bošnjacima, koji su bili skrivani.

A upravo na tim prostorima koji su tada oslobođeni, zvjerski su ubijeni deseci hiljada Bošnjaka i Hrvata, otkriveno 128 masovnih i 886 pojedinačnih grobnica. Ekshumirano je 4.697 žrtava, među kojima 314 žena i 136 djece. Kroz 157 logora prošlo je 130.000 ljudi. Srušeni su deseci hiljada stambenih, vjerskih i kulturno-historijskih i drugih objekata.

Za navodne zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, s Dudakovićem su optuženi bivši pripadnici Petog korpusa Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.