Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izjavio je u petak u Mostaru kako od Trebinja očekuje izvinjenje za "sva zlodjela koja su napravili Dubovniku" prije nego se počne pričati o saradnji dva grada.

- Prije svega mislim na dvanaestoro djece koja su poginula od granata koje su dolazile upravo iz općine Trebinje. U trenutku kada se izvinu za sve to što se dogodilo, ja sam apsolutno spreman sjesti razgovarati i nastaviti saradnju na jednaki način kao što sarađujemo s Kotorom, i svim drugim gradovima u Crnoj Gori, odnosno svima onima koji su se izvinili - izjavio je Franković u Mostaru gdje učestvuje na konferenciji "Održivi turizam i kulturna baština".

Dubrovački gradonačelnik tako je odgovorio na novinarsko pitanje zašto Dubrovnik i Trebinje ne uspostave turističku suradnju.

Franković se prisjetio početka rata kazavši kako je 6. decembar 1991 dan kada su iz Trebinja krenuli osvajački pohodi ka Dubrovniku, najgori dan u povijesti tog hrvatskog grada.

- Već dvije godine na 06.12. Republika Crna Gora šalje svog ambasadora da se pokloni dubrovačkim žrtvama, pa zašto ne bi došao i gradonačelnik Trebinja, poklonio se dubrovačkim žrtvama i izvinio se dubrovačkim majkama te ih zamolio za oprost i krenuo dalje? - rekao je Franković.

S druge strane, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji se također nalazi u Mostaru na istoj konferenciji, kazao je kako se treba okrenuti budućnosti, a ne vraćati se u prošlost.

- Mislim da postoji prostora i da možemo sarađivati jer je Trebinje uvijek bilo oslonjeno na Dubrovnik i veliki broj naših građana sada radi u Dubrovniku. Mislim da trebamo nastaviti saradnju, napraviti korak i ne vraćati se u 90-e i 40-e, nego brinuti o budućnosti kako nas, tako i naše djece - rekao je Ćurić, podsjetivši da je prije rata u Dubrovniku radilo 6.000 Trebinjaca.