open-navfaktor-logo
search
Ko je u pravu
Državno tužilaštvo kontra Federalnog: Možemo davati uputstva tužilaštvima u oba entiteta i u Brčkom
Tužioci Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH 29. aprila održali su Kolegij, na kojem su razmatrali javno objavljeno saopćenje Federalnog tužilaštva FBiH, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.
07.05.2021. u 14:06
get url
text

Kako navode u saopćenju, zauzeli su pravni stav povodom iznesenih tumačenja odredbi Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

- Kako je primjećeno učestalo pozivanje na to saopćenje od različitih institucija i pojedinaca, te iznošenje tvdnji o nezakonitom postupanju Tužilaštva BiH, imamo potrebu izvjestiti javnost o donesenim zaključcima. Na kolegiju su usvojeni zaključci kojima u ostvarivanju svojih prava i nadležnosti, sukladno članu 37. Zakona o krivičnom postupku BiH, tužioci Tužilaštva BiH mogu u svim predmetima iz nadležnosti Tužilaštva BiH i Suda BiH, davati potrebna uputstva svim tužilaštvima u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH - navode iz Tužilaštva.

Dalje navode da zauzimanje pravnog shvatanja i stavova o odredbama ZKP-a BiH mogu zauzimati samo organi koji postupaju po ZKP-u BiH, a nikako organi koji po istom ne postupaju.

VEZANI TEKST - Nezakonito miješanje Tužilaštva BiH: Tužilac Džermin Pašić nije smio biti u KCUS-u

- Javno objavljivanje tumačenja Zakona o krivičnom postupku BiH od pravosudne institucije koja po tom zakonu ne postupa, može imati negativne posljedice po ostvarivanje prava i ovlasti svih tužilaca u Bosni i Hercegovini. Ovaj način rada, primjenjivan je više puta u proteklom periodu, sa tužlaštvima u Bosni i Hercegovini i nikada nije bio sporan, te su na taj način postizani značajni zajednički rezultati - navode u saopćenju.

U tom smislu, dodaje se dalje u saopćenju, Tužilaštvo BiH poziva Federalno tužilaštvo FBiH, kao i druga tužilaštva u Bosni i Hercegovini, da nastupe jedinstveno u procesuiranju teških oblika najtežih krivičnih djela sistemske korupcije i krivičnih djela protiv pravosuđa, kao i svih drugih teških krivičnih djela učinjenih u okviru organizovanog kriminala, privrednog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i svih drugih krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH.

- Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na svim predmetima i pored teških uvjeta prouzročenih pandemijom COVID-19, te neće podleći pritiscima bilo koje vrste, a sve u cilju zaštite građana i ostvarivanja vladavine prava, što je jedan od prioriteta za ispunjavanje uvjeta u procesu evropskih integracija - navode u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Federalno tužilaštvo nedavno je zauzelo stav da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nema pravo na blo koji način da se miješa u radnje koje Tužilaštvo Kantona Sarajevo poduzima u sklopu predistražnih radnji u predmetu koji se tiče korištenja kineskih respiratora ACM 812 A u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu.

Kako su tada pojasnili iz tog tužilaštva, mogućnost da se državno Tužilaštvo miješa u rad kantonalnog ograničena je isključivo na predmete iz nadležnosti Suda BIH u kojima je preneseno vođenje postupka na druge sudove, što u ovom predmetu nije slučaj.

- S tim u vezi jednoglasan je stav Kolegija da je navedeni zahtjev Tužilaštva BiH u dijelu u kojem izdaje uputstva Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja Tužilaštva BIH u Zakonu o krivičnom postupku BIH i drugim relevantnim zakonima, s obzirom na to da Tužilaštvo BIH nije u odnosu subordinacije prema Federalnom tužilaštvu FBIH i kantonalnim tužilaštvima - naveli su tada iz Federalnog tužilaštva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.