open-navfaktor-logo
search
Sastanak sa sindikatima
Državnim službenicima u HNK obećana jednokratna pomoć, povećan im i topli obrok
Državni službenici i namještenici, policajci i prosvjetni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu očekuju da bi s idućom plaćom mogli dobiti i jednokratnu pomoć usljed rasta troškova života u skladu s uredbom Vlade FBiH.
30.09.2022. u 15:24
get url
text
Sastanak sindikata i Vlade HNK

- Na sastanku s predstavnicima Vlade HNK i sindikata obećano je da će jednokratna pomoć ići s idućom plaćom. Govorilo se o iznosu od 300 KM za sve budžetske korisnike, a ima 5.000 do 6.000 budžetskih korisnika – kazao nam je Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK.

Vlada FBiH je uredbom predvidjela isplatu jednokratne pomoći zaposlenim u iznosu do 1.080 KM. Dosad je bilo isplata u nekim javnim preduzećima i privatnim firmama, ali ne i državnim službenicima.

Zanimalo nas je da li bi ova pomoć u HNK bila isplaćena i ministrima i zastunicima, s obzirom na to da su i oni korisnici budžeta.

VEZANI TEKST - U USK planiraju iz budžeta isplatiti pomoć za državne službenike, hoće li izuzeti ministre i zastupnike?

Milić je rekao da skupštinski zastupnici ne bi, ali ministri bi s obzirom na to da i plaće i sve ostale naknade dobijaju po istom zakonu kao i državni službenci i namještenici.

No ministar finansija HNK Adnan Faladžić ovo negira, istakavši da članovi Vlade HNK i Skupštine HNK nikada nisu bili obuhvaćeni bilo kakvom jednokratnom pomoći.

Istovremeno Faladžić napominje da još ništa nije konačno ni po pitanju isplate ni iznosa.

- Nije utvrđeno do kraja. Rekli smo da će biti u skladu s mogućnostima. Treba analizirati. Nemamo ta sredstva planirana u budžetu za plaće. Ako se desi višak, dat ćemo uposlenicima. Potrudit ćemo se da osjete nešto od toga – dodao je Faladžić.

Ipak, nakon sastanka predstavnika Vlade HNK i sindikata održanog u srijedu saopćeno je da je "dogovorena određena podrška budžetskim korisnicima, na tragu globalne krize koja je rezultirala sveopćim povećanjem redovnih životnih troškova".

Također, budžetski korisnici su zadovoljni jer je Vlada HNK izmijenila odluku koja se odnosi na topli obrok.

Tako će topli obrok umjesto 9,9 KM iznositi 11,2 KM, kako je kazao Milić.

- Porasla je prosječna plaća u FBiH, a naš topli obrok je vezan za nju i iznosi jedan posto od prosječne plaće FBiH – dodao je Milić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.