open-navfaktor-logo
search
Dvostruki standardi
Državnim službenicima kredit za tren oka, radnicima na određeno nikakva šansa
S ljudskog stanovišta, očito se radi o nepravednom odnosu prema građanima u realnom sektoru. Praktično, dijelimo građane na državne službenike i one koji to nisu. To je neravnopravan odnos, ali tako diktiraju banke koje interesuje samo kapital, kaže profesor Šain
11.12.2019. u 12:19
get url
text
get url
text

Radnici u Bosni i Hercegovini, i to oni iz realnog sektora, čiji su ugovori o radu na određeno vrijeme, mogu samo sanjati o kreditu. Istina, ima banaka koje odobravaju kredit svojim klijentima koji su zaposleni na određeno vrijeme uz uvjet da je dospijeće kredita, odnosno rok otplate istog, jednak ili kraći od važenja ugovora o radu tražioca kredita.

No, tako kratak rok (tri ili šest mjeseci) i visoka rata tjeraju radnike iz realnog sektora da u širokom luku zaobilaze poslovnice banaka. S druge strane, državni službenici dobijaju kredit za 24 sata, članovi vijeća i parlamenata od nivoa općine do države su rado viđena lica u odjelima banaka za kreditiranje stanovništva.

Uvidom u imovinske kartone političara u bazi Centralne izborne komisije uvjerili smo da nizu parlamentaraca kreditne obaveze traju i nakon kraja mandata 2022. godine, kada će hipotetički gledano, ostati bez posla. Neki od njih su  "radnici" na određeno, pa ipak dobijaju kredite. Ugledni ekonomski stručnjak prof. dr. Željko Šain za Faktor je detaljno objasnio ove odnose.

- Svaka banka ima svoju poslovnu politiku u okviru koje, prema stanju na tržištu, odlučuje ko može biti njihov komitent, ko može dobiti kredit.  Državni službenici, zastupnici na svim nivoima vlasti imaju dobra i redovna primanja, njihov bonitet je neupitan i kvalitetan. Čak i u slučaju da, recimo, neki parlamentarac ostane bez posla nakon završenog mandata, što se, ne budimo naivni, teško može desiti u bh. političkim prilikama, banka se osigurala mjenicama, jamcem, osiguravajućim kućama… Banke znaju samo za kapital i okreću se onima s kojima u poslovnom odnosu mogu profitirati. Nikada neće ići na svoju štetu, ni u BiH, ni bilo gdje na planeti, otkad je svijeta i vijeka – izjavio je profesor Šain.   

Naš sagovornik se osvrnuo i na socijalnu dimenziju.

-  S ljudskog stanovišta, očito se radi o nepravednom odnosu prema građanima u realnom sektoru. Praktično, dijelimo građane na državne službenike i one koji to nisu. To je neravnopravan odnos, ali tako diktiraju banke – istakao je profesor Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.