open-navfaktor-logo
search
Skraćeno radno vrijeme
Državni sud nastavlja sa suđenjima u smanjenom obimu
Sud Bosne i Hercegovine će, zbog aktuelne situacije uzrokovane širenjem koronavirusa (COVID-19), u narednim danima nastaviti sa suđenjima, ali u u smanjenom obimu.
16.03.2020. u 15:45
get url
text

Tokom prošle sedmice, kako je saopćeno iz Suda BiH, izvršena je nabavka dodatnih količina dezinfekcionih sredstava, izdate obavezne upute uposlenicima na poslovima održavanja o pojačanoj dezinfekciji zajedničkih prostorija, te je djelimično korigovana dinamika održavanja pojedinih suđenja, o čemu su stranke u postupku uredno obaviještene.

Predsjednik Suda je održao sastanak sa zamjenikom i predsjednicima odjeljenja i registrarom suda na kojem su razmatrane posljedice aktuelne situacije na zakonit i efikasan rad Državnog suda, navodi se u saopćenju.

- Izvršena je procjena okolnosti, analizirane su relevantne posljedice po uspješno odvijanje suđenja i drugih poslovnih procesa, te je uzeta u obzir činjenica da u BiH zvanični organi nisu donijeli mjeru zabrane kretanja za građane - navodi se u saopćenju Suda.

Predsjednik Suda je, kako stoji u istom saopćenju, izdao naredbu o poduzimanju mjera koje odmah stupaju na snagu, među kojima je održavanje ili eventualno otkazivanje suđenja po procjeni sudskog vijeća ili sudije pojedinca, ovisno o području s kojeg dolaze stranke, broju učesnika u postupku i neophodnosti održavanja konkretnog ročišta.

Radno vrijeme Suda je skraćeno od 8:30 do 15:30, kako bi se izbjeglo da uposlenici dolaze na posao i odlaze s posla u vrijeme najfrekventnijeg korištenja sredstava javnog saobraćaja, dok je ograničen broj osoba koje mogu ulaziti u Sud na po tri posjetioca istovremeno, o čemu će računa voditi Sudska policija Bosne i Hercegovine.

Građani i stranke u postupcima su pozvani da koriste dostavljanje podnesaka poštom, te je zamoljeno za razumijevanje u vezi s modifkovanim ulaskom u zgradu Suda, a najavljeno je da će Državni sud i dalje pratiti situaciju, poduzimati neophodne mjere u skladu sa odlukama kriznih štabova, te adekvatno informisati javnost.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je nakon telefonske sjednice održane 15. marta, pozvalo predsjednike sudova i glavne tužioce u BiHda razmotre mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta u periodu od tri sedmice, od 16. marta do 3. aprila 2020. godine zbog epidemiloške situacije uzrokovane virusom COVID-19.

- Potrebno je razmotriti mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta, sudskih i tužilačkih, u razdoblju od 16. marta do 3. aprila 2020. godine, izuzev onih ročišta za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve učesnike u postupku. Potrebno je razmotriti mogućnost organizovanja rada u institucijama u mjeri koja osigurava nesmetan rad i zaštitu zaposlenih - navodi se u saopćenju VSTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.