Ministar Košarac istakao je da Predstavništvo provodi prepoznatljive aktivnosti na promociji ekonomskih, privrednih i kulturnih potencijala Republike Srpske u Ruskoj Federaciji, čime doprinosi jačanju ekonomskih veza i povećanju vanjskotrgovinske razmjene.

- Diplomatske aktivnosti Predstavništva u Moskvi na najbolji način pokazuju kako Republika Srpska organizirano radi na svojoj promociji. Zahvaljujući tim aktivnostima, dodatno jačaju privredne, kulturne i turističke veze s prijateljskom Rusijom - naglasio je Košarac.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja trgovinskih odnosa i boljem povezivanju domaćih i ruskih privrednika, a Košarac je naglasio značaj jačanja vanjsktrgovinske razmjene s Ruskom Federacijom i otvaranja ruskog tržišta za izvoz domaćih proizvoda, posebno mesa, voća i povrća, te sadnog materijala.

Sagovorici su usaglasili da je neophodno u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Ruske Federacije, čime bi bile postignute brojne olakšice i poboljšani uslovi za povećanje vanjskotgovinske razmjene s Ruskom Federacijom, čije tržište broji oko 250 miliona potencijalnih potrošača.

Ministar Košarac i šef Predstavništva Duško Perović ocijenili su da bi pokretanje direktne aviolinije između BiH i Ruske Federacije bilo dobra osnova za dodatno unapređenje investicija i privrednih veza između dvije zemlje. S tim u vezi, posebno su istakli kapacitete postojećih aerodroma u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, ali i aerodroma u izgradnji u Trebinju.

Naglašeno je da je u narednom periodu neophodno raditi na unapređenju i promociji turističke ponude, uključujući kapacitete vjerskog turizma, Republike Srpske i Federacije BiH u Ruskoj Federaciji, sa naglaskom na turističke potencijale Jahorine, Trebinja, Andrićgrada u Višegradu, Banja Luke, Mostara i Sarajeva.

Ministar Košarac informisao je Perovića o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, te izrazio zahvalnost na zvaničnom stavu Ruske Federacije da ne prihvati legitimitet Kristiana Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH.