Državna novinska agencija KCNA izvijestila je da je više stotina djece "u cvijetu mladosti odvažno i mudro" odabralo obavljanje fizičkih poslova za državu. Njihova dob nije objavljena, no po fotografijama se može zaključiti da je riječ o tinejdžerima.

Grupe za zaštitu ljudskih prava već duže vrijeme optužuju Sjevernu Koreju da koristi djecu za prisilni rad, što vlasti uporno negiraju.

KCNA je u subotu izvijestila da se za rad u tvornicama, na poljoprivrednim dobrima i u šumama dobrovoljno javilo 700 siročadi.

U četvrtak je ta državna agencija objavila da su "deseci siročadi pohrlili u rudarski kompleks za eksploataciju ugljena u području Chonnae, želeći tako ispoštovati zakletvu o tomu da državi vraćaju tek milioniti dio ljubavi koju im je iskazala partija".

U februaru je BBC pisao o tomu da se generacije južnokorejskih ratnih zarobljenika koriste kao roblje u sjevernokorejskim rudnicima uglja, a novac od njihovog rada ide režimu i njegovom programu naoružanja.

Pretpostavlja se da u Sjevernoj Koreji, državi u kojoj su svi segmenti života njenih stanovnika pod kontrolom vlasti, živi oko 26 miliona ljudi.

U aprilu je čelnik države Kim Jong-un upozorio stanovništvo da se pripremi za teška vremena koja tek slijede.

Sjeverna Koreja svoje je granice potpuno zatvorila 2020. zbog izbijanja pandemije koronavirusa, obustavivši tada i trgovinu s Kinom, svojim jedinim ekonomskim spasom.