Program, koji kompanija "Air New Zealand" naziva ispitivanjem težine putnika, način je prikupljanja podataka o težinskom opterećenju i distribuciji aviona, saopćila je aviokompanija.

- Vagamo sve što se nalazi u avionu – od tereta do obroka u avionu, do prtljaga u prtljažniku - rekao je u izjavi Alastair James, stručnjak za poboljšanje kontrole tereta aviokompanije, prenosi CNN.

Ipak, težina je lična stvar koju ne žele svi otkriti. Kako bi zaštitila privatnost pojedinaca, aviokompanija kaže da je učinila podatke anonimnim.

Putnici će biti zamoljeni da stanu na digitalnu vagu kada se prijave na let. Podaci o njihovoj težini se zatim šalju u anketu, ali neće biti vidljivi na ekranu.

Oni će također staviti svoj prtljag na drugu identičnu vagu za odvojeno vaganje.

Ovo nije prvi put da Air New Zealand traži od putnika da stanu na vagu prije nego što se ukrcaju na let. Domaći putnici su učestvovali u istraživanju 2021. godine, ali je ono za međunarodne putnike odgođeno zbog pandemije.

Među ljudima koji bi mogli biti zamoljeni da učestvuju u anketi su oni koji putuju direktnim letom od Aucklanda do njujorškog aerodroma JFK. Ova vodeća ruta, koja traje 17 sati, pokrenuta je prošle jeseni. To je ujedno i jedan od najdužih letova na svijetu.