Kako su iz IGA-e naveli u informaciji koja je prije nekoliko dana stigla u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, blokada računa ugrožava njihov aktivni portfelj, koji iznosi blizu 50 miliona KM.

Iz IGA-e su istakli i da su se svi kojima su pisali proglasili nanedležnim za njih, a i Pravobranilaštvo BiH ih je odbilo uz obrazloženje da zastupaju samo budžetske korisnike.

VEZANI TEKST - Ekonomisti upozorili: Mala preduzeća u BiH pri kraju s rezervama, neka će ubrzo nestati

Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a i član Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, istakao je da kriza u IGA-i predugo traje, te da je ova agencija zbog loših poslovnih poteza menadžmenta došla na ivicu gašenja.

- Angažman Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH je neophodan. IGA je bez problema poslovala od 2004. do 2008. godine, ali je potom izdala seriju garancija za fabriku cijevi Unis iz Dervente. Unis je potom zapao u teške finansijske probleme, usljed čega je IGA-i na naplatu stiglo stotine miliona. Uprava za indirektno oporezivanje BiH treba da objasni gdje se izgubilo izvoza 50.000 tona cijevi Unisa, a koje navodno nisu izašle iz Bosne i Hercegovine – naglasio je Đonlagić.

Dodao je da Vijeće ministara BiH treba da odigra ključnu ulogu kriznog menadžmenta i "zaustavi gašenje jedne važne karike u domaćoj ekonomiji".

- Kako stvari danas stoje, prohujat će još jedan saziv, a problem će ostati neriješen – dodao je Đonlagić.

Tabela trenutnog portfolija IGA-e

Račun Izvozno-kreditne agencije, koja daje podršku izvoznim firmama, blokiran je zbog duga od 1,7 miliona KM firmi Osijek Koteks iz Osijeka, ali njihovi problemi su počeli nakon što su 2013. godine dali garancije i kredite preduzeću Unis - fabrika cijevi Derventa u vrijednosti od 176 miliona KM, što je bilo mnogo više od njenog kapitala.

Time se bavila i posebna istražna komisija Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja je 2017. godine zaključila da postoji osnovana sumnja u nezakonito postupanje i Unisa i IGA-e.

Član te komisije bio je i Šemsudin Mehmedović, aktuelni zastupnik SDA u Parlamentu BiH. On nam je kazao da Vijeće ministara BiH mora odnijeti odluku, odnosno opredijeliti se da li želi da IGA ide u likvidaciju i da se registruje nova agencija koja će imati kapacitet da se bavi davanjem garancija izvoznim preduzećima.

- Očito se Vijeće ministara ne želi baviti ovim problemom iako je IGA u njihovoj nadležnosti. Žele jednu po jednu instituciju ugasiti. Vode antibosansku politiku protiv građana BiH koji izvoze – stava je Mehmedović.

Iz IGA-e su u informaciji napisali da im je račun blokiran od 18. novembra 2020, nisu u mogućnost izmirivati obaveze prema zaposlenim i dobavljačima, otkazan je ugovor o najmu prostorija u Banjoj Luci i Mostaru, a nije obnovljen ugovor o zakupu u Sarajevu, gdje je sjedište Agencije, ali ni tu ne mogu plaćati režije pa ne znaju do kada će ostati gdje jesu.

- IGA-u su sa 31. decembrom napustili pravnici, a odlazak su najavili i drugi zaposlenici – navode iz IGA-e.

Pisali su Ministarstvu finansija i trezora BiH "kao resornom, sa zahtjevom da preuzmu brigu o portfelju i zaposlenim", a odgovoreno im je da nisu nadležni već su to "mjerodavne institucije". Pitali su Ministarstvo pravde koje su to mjerodavne institucije. I ranije su se obraćali Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, a nakon ćutanja, za pomoć su se obratili političkom i pravnom odjelu OHR-a i Evropske komisije.

VEZANI TEKST - Čolak postao profesionalni delegat u Parlamentu BiH, prethodno dobio otpremninu za penziju

- Agencija nije budžetska, ali upravlja državnim sredstvima, mora naći način da zaštiti portfelj i imovinu – ističu iz IGA-e, čiji osnivački kapital (države i entiteta) iznosi oko 50 miliona KM.

Oni su taj kapital "obogaćivali" naplaćivanjem izdavanja garancija, dok se nije pojavio Unis.

Iz ove agencije sada traže smjernice za daljnji rad kako bi se izbjegle štete po ekonomiju BiH, projekte i izvozne klijente. Traže i da im se osigura pravna pomoć, hitno deblokira račun usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o osnvanju IGA-e ili da se izmire obaveze po osnovu presude zbog koje je račun blokiran.

Iz IGA-e su u upozorili da će se, ako se ne pojave na sudovima kao tužioci, smatrati da su odustali od tužbe i izgubit će mogućnost naplate, a ako se ne pojave kao tuženi, smatrat će se da priznaju navode iz tužbe.

- Dobili smo 23. aprila 2021. drugostepenu presudu u predmetu Nova banka Banja Luka protiv IGA-e, gdje je odbijena naša žalba. Presuda je izvršna. IGA nije išla na reviziju presude na Vrhovni sud jer ne može platiti pravnog zastupnika ni sudsku taksu. Sudski postupci koji se vode protiv Luke Šamac i Balkan Steel Lihtenštajn u cilju namirenja duga od Unisa - fabrika cijevi Derventa, odgođeni su za jesen. Ukoliko se ne omogući pravno zastupanje, rizikuje se odbacivanje tužbe – kazali su iz IGA-e.