open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Londonu
Države čiji su građani stradali u rušenju ukrajinskog aviona od Irana traže odštetu
Kanadskom inicijativom u Londonu su se danas sastale delegacije država čiji državljani su stradali, izuzev Irana i usaglasile listu od pet zahtjeva koje su uputile zvaničnom Teheranu
16.01.2020. u 20:32
get url
text

Države čiji su državljani poginuli u nedavnom iranskom rušenju putničkog aviona ukrajinske kompanije danas su usaglasile zajedničku listu od pet ključnih stvari koje traže od vlasti Irana, uključujući i isplatu odšteta porodicama stradalnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Iranske snage su 8. januara raketnim napadom srušile avion ukrajinske kompanije koji je poletio sa aerodroma u Teheranu. Život je izgubilo svih 167 putnika i devet članova posade.

Među poginulim su bili državljani šest država i to Irana, Kanade, Ukrajine, Švedske, Afganistana, Holandije i Velike Britanije, a kanadskom inicijativom u Londonu su se danas sastale delegacije tih država, izuzev Irana.

- Mnogo, mnogo je pitanja koja imamo. Međunarodna zajednica želi čuti odgovore-  kazao je nakon sastanka šef kanadske diplomacije Francois-Philippe Champagne.

Zemlje učesnice sastanka usaglasile su pet ključnih zahtjeva. Od vlasti Irana traže da omogući punu konzularnu uslugu porodicama stradalih, da provede detaljan proces identifikacije žrtava, kao i da se provede opsežna istraga otvorena za saradnju svih oštećenih država i državljana i procesuiraju odgovorni, da zvanični Teheran preuzme punu odgovornost za rušenje aviona i da osigura odštete za porodice stradalih.

Champagne je kazao da Iran sarađuje, ali da postoje i druge moguće mjere koje bi oštećene zemlje mogle pokrenuti, uključujući i krivične postupke i rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Iranske vlasti su u početku negirale povezanost s nesrećom, a potom su priznale da je ljudskom greškom došlo do raketnog napada u kojem je avion ukrajinske kompanije oboren. Širom Irana pokrenut je val masovnih antivladinih protesta.

Incident se dogodio svega nekoliko sati nakon što su iranske snage izvele raketne napade na dvije američke vojne baze u Iraku, a što je bio odgovor na prethodni američki napad u kojem je ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Iranske vlasti su saopćile da su privele više osoba zbog kobnog ispalivanja raketa na avion, a analitičari tvrde da se radi o nižerangiranim oficirima čije pritvaranje služi za prikrivanje odgovornosti viših vojnih zvaničnika Irana.

Kanadski premijer Justin Trudeau izjavio je da do tragedije vjerovatno ne bi ni došlo da nije bilo eskalacije tenzija u toj regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.