open-navfaktor-logo
search
Samo kod nas
Drvosječa odnio minu uraslu u stablo, Civilna zaštita apeluje da je vrati
Ovakav vid djelovanja neodgovornih osoba direktno ugrožava živote i zdravlje građana, te u tom smislu FUCZ apeluje da se spomenuto minsko-eksplozivno sredstvo odmah prijavi nadležnima
13.06.2019. u 15:30
get url
text

Prilikom izvođenja radova čišćenja miniranog područja na radilištu "Vis" na brdu Žuč u sarajevskoj općini Novi Grad demineri Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u utorak su na stablu drveta uočili poteznu minu PMR 2A uraslu u drvo.

{$galerijaFotografija}

Vođa radilišta je fotografisao pronađenu minu, a sljedeći dan, nakon dolaska na radilište, uočeno je da je drvo u kojem se nalazila urasla mina posječeno i odnešeno zajedno sa njom.

FUCZ je odmah obavijestila PU Novi Grad Sarajevo čiji su službenici izašli na teren i napravili zapisnik.

- S obzirom na to da minsko-eksplozivna sredstva predstavljaju ozbiljnu prijetnju po sigurnost stanovništva i njihove imovine, ovakav vid djelovanja neodgovornih osoba direktno ugrožava živote i zdravlje građana, te u tom smislu FUCZ apeluje da se spomenuto minsko-eksplozivno sredstvo odmah prijavi nadležnim organima kako bi na siguran način bilo zbrinuto i uništeno - saopćili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na ovom deminerskom radilištu timovi Federalne uprave civilne zaštite od 27. novembra 2018. godine izvode deminerske radove.

Mina odnesena sa stablom 13.06.2019.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.