open-navfaktor-logo
search
Borba za opstanak
Drvna industrija BiH: Dok se tržište Evropske unije ne oporavi, izvozi se u Kinu, otvaranja salona IKEA-e dobar signal
Drvna industrija Bosne i Hercegovine, koja je u značajnom dijelu izvozno orijentisana, pokušava se oporaviti od zastoja u radu zbog pandemije koronavirusa.
13.05.2020. u 13:35
get url
text

- Da se ne lažemo, situacija je teška i neizvjesna. Izvoz u prva četiri mjeseca 2020. odvija se u obimu od nekih 25 do 30 posto u odnosu na isti period prošle godine – kaže Vildan Hajić, predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Federacije BiH te direktor ŠPD Srednjobosanske šume.

Prema njegovim riječima, oporavak ovog dijela bh. ekonomije u najvećoj mjeri ovisan je od dešavanja na inostranim tržištima.

- Što se više budu popuštale mjere u okruženju i Evropi, i tako se pokrene ekonomija, prije ćemo se oporaviti.

Naše kompanije sarađuju sa svjetski poznatim proizvođačem namještaj, kompanijom IKEA, zatim se izvozi u Italiju, Austriju, Njemačku, Hrvatsku, Srbiju…

Važna su nam tržišta i u Albaniji, na Kosovu. Tu se polako pokreću stvari. Imamo informacije da je IKEA počela otvarati salone i vjerujem da će se zbog toga povećati potražnja – ističe Hajić.

Također, važno je i da sektor građevinarstva ima uspon.

- Intenzivna gradnja će povući za sobom i veću primarnu proizvodnju, što je veoma važno za preduzeća u šumarstvu i drvnoj industriji – podvlači Hajić.

U bh. entitetu Republika Srpska smatraju da je drugi kvartal ove godine već izgubljen.

- April je bio kastrofalan, u maju su počele popuštati mjere, krenule su neke aktivnosti, ali u minimalnom obimu. Pravi posao u najboljem slučaju može krenuti tek od juna – kaže Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade RS-a.

Kako su narudžbe za tržište Evropske unije drastično smanjene ili potpuno obustavljene, pojedina preduzeća u RS-u okrenula su se prema istoku.

- U Kinu ide građa, otprema se u kontejnerima. Bilo je nešto pošiljke i za Vijetnam.

Naravno, zemlje Evropske unije su nam glavni partner i nadamo se da će njihov oporavak biti ubrzan što bi mnogo značilo za bh. industriju u globalu, a posebno za drvnu preradu – smatra Šinik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.