open-navfaktor-logo
search
Nobelova nagrada
Društvo za ugrožene narode traži da se Handke u govoru izvine žrtvama genocida u BiH
Protestnu notu u vezi s dodjelom Nobelove nagrade za književnost uputili su predsjedavajućem Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade pri Švedskoj Akademiji Andersu Olssonu
15.11.2019. u 15:01
get url
text
get url
text

Društvo za ugrožene narode - Internacional, Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Židovi protiv genocida (Jews Against Genocide), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz podršku udruženja pisaca, novinara, akademika i intelektualaca, te grupe koju predstavljaju žrtve rata i genocida u Bosni i Hercegovini, konsternirane su i zabrinute odlukom o dodjeli Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Protestnu notu u vezi s dodjelom Nobelove nagrade za književnost uputili su predsjedavajućem Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade pri Švedskoj Akademiji Andersu Olssonu.

-Riječi imaju težinu. Njihova upotreba izaziva posljedice. Književnost je mehanizam, jedinstven za čovječanstvo, koji omogućava pojedincu da, koristeći pisanu riječ, dijeli iskustva života s neznancem. Kad se literatura koristi za negiranje iskustva drugog, riječi postaju oružjem koje može naštetiti ili ugasiti život drugoga - navedeno je u pismu.

Podsjetili su da tikom rata u Bosni (1992 - 1995) Handke je bezuslovno stao na stranu srpskih ratnih zločinaca.

-Zanemarivši stvarnost genocida, nesuvislo je govorio o postojanju globalne medijske zavjere protiv Srbije. Optuženiku za ratne zločine Slobodanu Miloševiću, ostao je vjeren do njegove smrti u haškom pritvoru. Na pogrebu Miloševiću Handke je držao govor i potvrdio svoju bliskost s njim i opredjeljenje za njegovu genocidnu politiku - naveli su.

Smatraju da je popuno nerazumljivo što je Nobelov komitet prihvatio prijedlog Švedske akademije i odlikovao Handkea za njegovu intelektualnu podršku genocidu.

-Onaj ko ignoriše stvarnost genocida i svoju literaturu stilizira kao oblik metafizčke doktrine traženja istine, i pri tom još simulira da prenosi istinu, taj izdaje najosnovnija načela koja je Alfred Nobel želio protežirati svojom nagradom te ne zaslužuje biti slavljen i cijenjen kao vrhunski književnik. Handke živi - kao i mi - u dva stoljeća u kojima je počinjen niz genocida. Od 1991. godine, ne samo na našem kontinentu, sve je ponovo dopušteno: agresije, blokade i bombardiranja gradova, masovni progoni, koncentracioni i internistički logori. Ipak, Handke nam, govoreći o genocidu u Bosni, nudi sa samo njemu svojstvenoj jednostavnošću impresionističke utiske pune idealiziranja grube stvarnosti, pristranosti, političke naivnosti i egzistencijalističkih floskula - pojasnili su u pismu.

Društvo za ugrožene narode je još 1996. godine prigovorilo Handkeu da ignoriše sve dokaze o genocidu u Bosni u kojemu je ubijeno oko 100.000 ljudi, oko 30.000 žena silovano, te da je na tom prostoru podignuto 100 koncentracionih i internističkih logora te otkriveno oko 750 masovnih grobnica.

-Da je Handke u svojim djelima želio izbjeći bilo kakve političke poruke i konotacije, ne bi poricao rat i genocid u Srebrenici te ne bi, sve do smrti Slobodana Miloševića, ostao vjeran tom ratnom zločincu. Dodjela Nobelove nagrade za mir apologeti za ratne zločine i poricatelju genocida Peteru Handkeu otvorila je novu ranu u životima preživjelih žrtava genocida i nanosi težak udarac ne samo obiteljima žrtava genocida na zapadnom Balkanu, već i cijelom svijetu koji je bio obvezan štititi humanizam i ljudsko dostojanstvo - naveli su u protestnom pismu.

Podcrtali su da je odluka da mu se dodijeli ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost otvorila i stare rane za preživjele žrtve Miloševićevih političkih ambicija.

-Ona je izazvala i opću zabrinutost zbog toga što je ohrabrila propagatore zločina i protivnike širenja istine diljem svijeta. Tražimo od Švedske akademije i Odbora za Nobelove nagrade da javno uvaže ovu protestnu notu i da od Petera Handkea zahtijevaju da se u svom govoru izvine žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini. Izvinjenje je nužno zbog toga što je koristio književne vještine za koje je nagrađen Nobelovom nagradom da bi negirao traumatična iskustva ratnih žrtava i proglasio ih glavnim krivcima za rat. Ako Handke to ne prihvati, Odbor bi trebao insistirati na tome da se odrekne nagrade - poručili su u protestnom pismu predsjedavajućem Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade pri Švedskoj Akademiji.

Takav postupak Švedske akademije bio bi primjeran i častan čin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.