open-navfaktor-logo
search
Branio čovjeka
Društvo prijatelja Grada Sarajeva: Sjećanje na pravednika Gorana Čengića
Društvo prijatelja Grada Sarajeva, u saradnji s Prvom gimnazijom, već sedmu godinu obilježava Međunarodni dan pravednika, 6. mart, što čini i ove godine manifestacijom koja je počela danas u Prvoj gimnaziji, posvećenom sjećanju na pravednika Gorana Čengića.
05.03.2020. u 15:27
get url
text

Sutra će biti položeno cvijeće na Čengićev grob na gradskom groblju Bare, kada će organizatori također podsjetiti na njegovu ljudskost ispoljenu i u najtežim vremenima u pokušaju da odbrani čovjeka od nečovjeka.

Organizatori manifestacije su danas pozvali nadležne da prigodnim obilježjem u Gradu ovjekovječe ime Gorana Čengića.

Učenici Prve gimnazije su čitali vlastite literatne radove o tom humanisti, a Emina Pandžo Hasanbegović, uime Društva prijatelja Grada Sarajeva podsjetila da još nije prihvaćeno višegodišnje nastojanje Udruženja da njegovo ime dobije odgovarajuće mjesto obilježjem dostojnim njegovog herojskog čina "kako ne bi bilo samo u stihu".

Osim Prve gimnazije, kazala je Pandžo Hasanbegović, manifestaciji sjećanja na pravednika Gorana Čengića uvijek se pridruže i gradska općina Stari Grad i načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji je to učinio i danas.

Direktorica Prve gimnazije Lejla Tuzlak najavila je za 6. april promociju školske publikacije čiji dio će biti posvećen Čengiću kao pravedniku i nekadašnjem učeniku te škole.

Društvo prijatelja Grada Sarajeva, obilježavajući sedmu godinu Dan pravednika, podsjeća time javnost da građanska hrabrost, oličena u imenu Gorana Čengića, mora biti na djelu u svakodnevnim okolnostima i životnim situacijama.

Goran Čengić, humanista i istaknuti prijeratni sportista, izgubio je život 14. juna ratne 1992. godine zbog herojskog pokušaja da od zločinca Veselina Vlahovića Batka, zvanog ‘monstrum s Grbavice’, spasi komšiju Husniju Ćerimagića u sarajevskom naselju Grbavica. I Goran i Husnija odvedeni su potom na Trebević i likvidirani.

Veselin Vlahović Batko osuđen je kao ratni zločinac 2014. godine na 42 godine zatvora. Kažnjen je za zločine počinjene ratne 1992. godine nad Bošnjacima i Hrvatima u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići. Proglašen je krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana koji nisu srpske nacionalnosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.