- Društvo novinara je u principu protiv bilo kakvog direktnog miješanja politike u uređivačku politiku javnih medija. Smatramo da i u slučaju RTV TK u pitanju smjene, odnosno izbora novog rukovodstva prije svega treba voditi računa o rezultatima rada na informisanju građana TK. Pozivamo međunarodne institucije i nevladine organizacije da pažljivo prate dešavanja na RTV TK, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Samo šest mjeseci nakon provedene konkursne procedure, nova kantonalna vlada u Tuzli pokrenula je smjenu Uprave Javnog preduzeća Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

- Radi se to po ubrzanom metodu, političkim pritiscima i direktnim prijetnjama upućenim direktoru od strane pojedinih lokalnih političkih moćnika i predstavnika aktuelne vlasti. Radi se to na način suprotan zakonima države Bosne i Hercegovine, bez ikakvih valjanih obrazloženja i argumenata, naveli su u otvorenom pismu dosadašnji direktor Kasim Softić i izvršni direktori Admira Bakić i Hasan Jahić.

Oni u pismu navode da su kao uprava u 2020. godini, unatoč pandemiji i ekonomskoj krizi, uspjeli na visokom nivou održati proizvodni proces, ojačati programe radija i televizije, povećati vlastite prihode za 31 %, povećati primanja zaposlenih za 11 posto, te osigurati investicije u iznosu od preko pola miliona KM.