open-navfaktor-logo
search
Sjeverna Makedonija
Drugi krug predsjedničkih izbora
Građani biraju između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove
05.05.2019. u 17:13
get url
text

U Sjevernoj Makedoniji jutros su otvorena biračka mjesta za predsjedničke izbore na kojima građani biraju između kandidata vladajuće koalicije SDSM i DUI Steve Pendarovskog i makedonske opozicione VMRO DPMNE Gordane Siljanovske-Davkove.

U prvom krugu 21. aprila, u kojemu su sudjelovala tri kandidata, Pendarovski (56) je tijesno s osvojenih 42,81 posto glasova pobijedio Siljanovsku (66) koja je dobila povjerenje 42,25 posto izašlih birača.

- Glasačka mjesta u drugom krugu izbora otvorena su na vrijeme, a glasanje teče bez problema - rekla je glasnogovornica Državne izborne komisije Ljupka Gugučevska agenciji MIA.

Da bi izbori za predsjednika Sjeverne Makedonije bili uspješni na birališta treba izaći najmanje 40 posto od 1.808.131 upisanih birača. U prvom krugu izlaznost je bila 41,67 posto, a oba kandidata koja su ušla u drugi krug vjeruju da će cenzus biti postignut i u drugim krugu.

Na šestim predsjedničkim izborima od osamostaljenja zemlje glasa se na 3.480 biračkih mjesta u 80 općina unutrašnjosti i gradu Skoplju, koja su otvorena od 7 do 19 sati, prenosi Beta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.