open-navfaktor-logo
search
Washington
Druga runda pregovora: Vučić tvrdi da više ne postoji sporna 10. tačka, Hoti želi pričati samo o priznanju Kosova
U Washingtonu je počela druga runda pregovora delegacija Srbije i Kosova koje je organizovala američka administracija.
03.09.2020. u 21:42
get url
text

VEZANI TEKST - Šta se dešava u Washingtonu: Grenell demantovao Malog da SAD traži od Srbije priznanje Kosova

Agencije javljaju da se sastanku priključila savjetnica i kćerka američkog predsjednika Ivanka Trump. Kosovski premijer Avdulah Hoti je za albanske medije kazao kako "neće razgovarati o drugim temama osim o priznanju".

- Neprihvatljivi sporazumi za Kosovo nikada nisu došli i neće doći iz Bijele kuće. Postigli smo veliki napredak u ekonomskoj saradnji i korak smo bliže zaključenju ovog pitanja. Sve što pričamo o Srbiji odnosi se na priznanje. Napravili smo veliki korak ka zaključivanju konačnog sporazuma sa Srbijom - rekao je Hoti.

Vučić je poslije sastanka u Bijeloj kući rekao da razgovori i dalje traju i da će se nastaviti, a da se ne zna da li će dogovor biti postignut. Naglasio je da je odbio 10. tačku koja govori o međusobnom priznanju i da se ona više neće pojavljivati u dokumentima.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Robert O'Brien koji je, pored Richarda Grenella domaćin sastanka u Bijeloj kući, izjavio je da predstavnici Beograda i Prištine "već napreduju" u pregovorima, i to u ekonomskoj oblasti.

- Lideri Srbije i Kosova već napreduju. Naši jutrošnji razgovori bili su fokusirani na podupiranje ekonomskih veza i ekonomske normalizacije - napisao je O'Brien na Twitter nalogu uz slike sa pregovora dvije delegacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.