open-navfaktor-logo
search
Iz plemenske zajednice
Droupadi Murmu položila zakletvu kao predsjednica Indije
Droupadi Murmu u ponedjeljak je položila zakletvu kao predsjednica Indije, čime je postala prva osoba iz jedne od marginaliziranih plemenskih zajednica u zemlji i druga žena u historiji Indije na toj poziciji.
25.07.2022. u 12:17
get url
text

Bivša školska učiteljica i državna guvernerka izabrana je prošle sedmice na uglavnom ceremonijalnu poziciju sa 64 posto glasova članova indijskog parlamenta i državnih skupština.

Murmu, pripadnica plemena Santhal, rođena u istočnoj državi Odisha, odala je počast prije svoje inauguracije na spomeniku posvećenom indijskom heroju nezavisnosti Mahatmi Gandhiju u New Delhiju. 

- Počela sam svoj životni put iz malog plemenskog sela - rekala je Murmu (64) nakon što je položila zakletvu u parlamentu, piše AFP.

- S obzirom na okruženje iz kojeg dolazim, bilo mi je poput sna da dobijem čak i osnovno obrazovanje. Međutim uprkos mnogim preprekama, moja je odlučnost ostala jaka i postala sam prva žena iz svog sela koja je išla na koledž – izjavila je ona u svom govoru na polaganju zakletve.

Murmuina pobjeda smatrala se sigurnom zbog snage vladajuće Bharatiya Janata stranke i njenih saveznika u parlamentu i državnim skupštinama.

Analitičari kažu da će ovaj potez vjerovatno pomoći premijeru Narendri Modiju da stekne više povjerenja među siromašnim plemenskim zajednicama prije njegove kandidature za ponovni izbor 2024. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.