open-navfaktor-logo
search
Saudijska Arabija
Dronovima napadnuta naftna postrojenja, jemenski šiitski pobunjenici preuzeli odgovornost
Prema vijesti Saudijske novinske agencije (SPA), glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova koji je želio ostati anoniman izjavio je da je vatra bunkula u postrojenjima Aramca u Abqaiqu i Khuraisu rano jutros
14.09.2019. u 19:41
get url
text

Jemenski šiitski pobunjenici Huti preuzeli su danas odgovornost za napad dronovima (bespilotna letjelica) na dva postrojenja saudijske državne naftne kompanije Aramco, prenosi AP.

Portparol Jahja Sari rekao je to za pobunjenički televizijski kanal al-Masira.

Prema vijesti Saudijske novinske agencije (SPA), glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova koji je želio ostati anoniman izjavio je da je vatra bunkula u postrojenjima Aramca u Abqaiqu i Khuraisu rano jutros.

Glasnogovornik je rekao da je vatra stavljena pod kontrolu uz pomoć sigurnosnih timova kompanije.

Sari je upozorio da će se pobunjenički napadi na Saudijsku Arabiju samo pojačavati ako se rat u Jemenu nastavi.

- Jedina opcija za saudijsku vladu je da prestane da nas napada - naveo je on.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada su Husi, koje podupire Iran, preuzeli veliki dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade protiv Husa u Jemenu, podržavajući prosaudijsku vlast.

Više od 70.000 ljudi je poginulo od 2016. godine, procjena je Ujedinjenih naroda. Pored toga, zračni napadi Saudijske Arabije u nastojanju da podrže vlast doveli su do smrti desetina civila u ratom razorenoj zemlji od 2015. godine

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.