Radi se o oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike, a zaplijenjen je još prošle sedmice, ali policija s tom informacijom nije dosad izlazila u javnost.

Niko kokain nije preuzeo pa tako kako saznaju hrvatski mediji, za razliku od prethodnih slučajeva, nije bilo hapšenja. Otkrili su ga policajci prilikom redovne kontrole kontejnera.

Za danas u 14 sati u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj sazvana je press konferencija na kojoj će biti objavljeni detalji ove akcije, koja je treća po redu u kojoj je razbijen lanac krijumčara kokaina koji iz zemalja Južne Amerike brodovima dolazi u Luku Ploče.

Upravo činjenica da nema uhapšenih je najintrigantnija što bi moglo ukazivati da je neko kome je droga bila namijenjena odustao od primopredaje, da je možda bio upozoren ili imao nekakvu informaciju da je pošiljka pod nadzorom ili neki zasad još nepoznat razlog.

Kako saznaje Jutarnji, niko iz prethodnih zapljena u Pločama ne povezuje se s ovom najnovijom. Vjerovatno su, osim dubrovačke policije i Odjela za droge MUP-a RH, moguće u ovu akciju bile uključene i neke svjetski poznate agencije za suzbijanje trgovine narkoticima, poput američke DEA-e koja inače ima i svoj regionalni ured u ambasadi SAD-a u Zagrebu i koji pokriva Hrvatsku i cijelu regiju.

Posljednjih mjeseci Luka Ploče je zbog slabih kontrola postala ulazna vrata narko dilerima za uvoz kokaina. Od kraja januara kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narkodilera kokaina pa do danas dolazi se do bilansa od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske. Uhapšeno je ukupno osam osoba, pet ih se veže za udruženu zločinačku organizaciju u Metkoviću, a troje za slučaj zapljene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu gdje je kokain dospio u kontejneru banana.

Uvoz banana postao je glavni način ilegalnog transporta kokaina prema dolini Neretve. Pošiljatelji kokaina iz Južne Amerike očito još nisu čuli da je većina narkodilera pala u spektakularnoj policijsko-uskočkoj akciji krajem januara u Metkoviću i 7. marta u Opuzenu pa i dalje šalju kokain preko Luke Ploče, po koji očito nema ko doći jer su lokalni narkobossovi i dileri u zatvoru.