Timovi MUP-a Zeničko-dobojskog kantona rano jutros započeli su istovremene pretrese na 21 lokaciji na području Zenice, u okviru opsežne akcije kodnog naziva "Mreža III", koju sprovodi Uprava policije MUP-a ZDK.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba koja se sumnjiče za krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

- Aktivnosti u okviru akcije "Mreža III" se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Zenici, te se postupa po naredbama Općinskog suda u Zenici. Ova akcija predstavlja nastavak operativnih akcija "Mreža I" i "Mreža II", koje su sprovedene u 2016. i 2017. godini, i u okviru kojih su izvršeni deseci pretresa, veći broj osumnjičenih osoba je lišen slobode, te su pronađene i oduzete značajne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela, počinjenih od strane osoba koje su bila meta operativnih akcija - navodi se u saopćenju MUP-a ZDK.

Iz policije dodaju kako će više o detaljima i rezultatima same akcije moći potvrditi po okončanju aktivnosti koje su još u toku.