open-navfaktor-logo
search
Ima zloupotreba
Drljević o ljekarima i licencama: Žena radila kao patolog, ali je nema u Registru, pitam da nije možda povrtlar?!
Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH, za Faktor je pojasnio na koji način ljekari mogu dobiti licencu, ukazao je da ima zloupotreba. Govorio i o sebičnosti ljekara koji nisu prenosili znanje na mlađe kolege i koji i po stare dane traže da rade
12.07.2019. u 08:01
get url
text
Harun Drljević

Ljekar koji ostane bez licence ne može liječiti ljude, utvrđivati dijagnoze, a Ljekarska komora Federacije BiH je tijelo koje u ovom dijelu države može nekome odobriti licencu, odnosno, dozvolu za samostalan rad. Prema riječima Haruna Drljevića, predsjednika Ljekarske komore FBiH, u posljednje vrijeme zbog nedostatka potrebnog kadra, stariji ljekari, koji imaju 75 godina i više, traže da im omogući da nastave sa radom. Ima i zloupotreba.

Ljekari moraju sakupiti 90 bodova 

- Mi u komori vodimo dobro računa u tom segmentu, svaki ljekar dobija licencu za samostalan rad. To je vrlo važan javni dokument koji on mora obnavljati svakih šest godina i podnositi nam, kako bismo vidjeli da nije bilo etičkih propusta i da je imao adekvatnu edukaciju, da je sakupio dovoljno bodova, da se relicencira, da je sam radio na svojoj edukaciji. To je prisila za ljekare, i onda mi radimo relicencu. Moraju sakupiti 90 bodova. Mi saberemo i kažemo: "Možeš raditi narednih šest godina". Isto tako može se desiti da se zbog etičkih propusta ukine licenca nekome - pojašnjava nam Drljević.

Upitali smo da li je bilo onih koji su zbog propusta u struci izgubili licencu za rad.

- Imate u Sarajevu sada jednog profesora koji će biti "stand by" vjerovatno. Mi mu ne možemo uzeti titulu da je doktor. To mu je dao medicinski fakultet, odnosno, ministarstvo obrazovanja, ali on ne može raditi. On će biti i dalje profesor, svaka mu čast, ali nema više prakticiranja, donošenja dijagnoze i postavljanje terapije. Ljekari se mogu ogriješiti o pacijenta, etiku, svoje kolege. Zakon o javnosti informacija vrijedi za vas, a za nas vrijedi jedan mnogo stariji zakon, star više od 2.400 godina, Hipokratov zakon. Dakle, mi imamo obavezu staru 2.400 godina, a ne ove zakone što svaki dan vrte - govori nam Drljević i dodaje:

- Ta licenca ljekara je jako vrijedna i mi vodimo registar svih iz Federacije. Ovdje se sve prijavljuje. Imate upozorenje, privremeno isključenje i trajno. Dakle, dva žuta, i ide crveni karton - govori nam Drljević.

Dodaje kako zbog odlaska mnogih ljekara u inostranstvo, jer su nezadovoljni plaćama i stanjem u bh. društvu, imaju situaciju da stariji ljekari traže produžetak rada iako su odavno za penzije. Ukazuje da ima i zloupotreba.

- Znate li da je u Sarajevskom kantonu otvorena privatna ustanova na čovjeka koji je na liječenju zbog demencije već dvije godine? Nema pojma čovjek da je živ, a dolje miševi kolo vode. Došla mi policija, čovjek je već dvije godine na Sokocu. Njegova žena dala za 700 KM licencu - navodi jedan od primjera zloupotrebe Drljević.

Naglašava kako se mora znati da i u radu ljekara postoje limiti.

Svaka licenca se mora provjeriti jer ima i falsifikata 

- Moramo pustiti mlade kolege. Meni dođe kolega s riječima: "Znate, meni ne morate dati licencu, imam 75 godina, ali nema ko raditi". A zaključavao se u Sarajevu da nikoga ne uči, da niko ne vidi šta radi. A ja pitam: "Profesore, koga ste osposobili?". Kaže: "Ma neće ovi mladi". A ja mu na to odgovoram: "Pravili ste ovisnost o sebi, a po Hipokratovoj zakletvi ste se zakleli da morate učiti druge šegrte da postanu majstori. Kada oni postanu majstori, ti ideš u penziju. A ovi mladi te moraju do groba poštovati. To je naš kodeks. Mi na tim kongresima imamo uvijek te stare profesore koji jedva hodaju, neki su dementni, mi svi ustanemo i pozdravimo ih, a oni sjede onako, kao ikebane, ali su zaslužni - ispričao nam je Drljević.

Vračajući se na licence objašnjava da se svaka provjerava.

- Dogovoreno je da se svaka licenca koju ja potpisujem, provjeri, zato što s naše strane ima falsifikata. Ako ljekara nema u Registru Ljekarske komore FBiH, onda nije ni doktor. Vi znate šta se dogodilo u Bihaću s onom patologicom (Nikolina Balaban). Na kraju je ispalo da nije ni patolog. Odmah je komora napadnuta. Ja pogledam, nema je u Registru. Pitaju me: "Ko je?". Ne znam, možda je povrtlar!? Rekao sam da se napiše ministru i direktoru Kantonalne bolnice u Bihaću da imaju uljeza. Međutim, ministar nije ni odgovorio, a ovaj se pravio blesav. E kada je pukla bruka, krenula pitanja kako je mogla raditi, odakle joj licenca? Mi smo odgovorili da nema licence... Poslije toga komora se nije dirala - prisjetio se Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.