open-navfaktor-logo
search
Odlazak ljekara
Drljević: Ako će nam zdravstveni sistem nositi 80-godišnjaci, neka nam je Bog na pomoći
Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH, ukazuje na problem odlaska ljekara iz naše zemlje. Napominje da je mjesečna ljekarska plaća u inostranstvu od 5.600 eura do 32.000 dolara, ali i više, ovisno čiji pasoš posjedujete
03.07.2019. u 07:54
get url
text
Dom zdravlja, ilustracija

Ukoliko se ne zaustavi odlazak ljekara iz Bosne i Hercegovine, nosioci zdravstvenog sistema će biti 80-godišnjaci, upozorava Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH. Govoreći o plaćama, ukazuje da je prosječna plaća ljekara u našoj zemlji oko 2.000 KM, dok je u Njemačkoj 5.600 eura, a u Saudijskoj Arabiji ljekari mjesečno zarađuju i do 32.000 dolara.

Harun Drljević 

Plemenito ljekarsko tkivo nam odlazi 

- U Federaciji gdje je postojala iskrena volja premijera određenog kantona da se riješi problem plaća, to je i urađeno. Tamo gdje je bila samo deklarativna volja, to se nije ni uradilo, tako da sada situacija nije riješena u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu. Ovdje je bio premijer Miralem Galijašević i ja mu kapu skidam. Čovjek je rekao: "Daj da riješimo, ne može ovako doktor biti plaćen". Znate, ljudi idu, neće niko ostati. Ovdje se radi zamjena teza. Vrši se pritisak da kolege preko 75 ili 80 godina rade. Ako ovaj zdravstveni sistem stvarno bazira svoj potencijal na ljudima, na biološkoj snazi onih preko 80 godina, onda neka nam je Bog dragi na pomoći - govori nam Drljevići dodaje:

- Meni je 61. godina, ja sam hirurg, bježim pomalo iz sale, što je sasvim normalno. Dolaze mladi, i treba i da se dokazuju. U njima je energija, dinamika. A to nam plemenito tkivo upravo i odlazi, oni koji bi za 10-15 godina, kada steknu takozvano kliničko iskustvo, trebali preuzeti zdravstveni sistem. Ko će ga preuzeti? Ovi što imaju 90 godina? Dajte molim vas - upozorava Drljević.

Podsjeća da je 2017. godine otišlo više od 300 ljekara iz Federacije.

- U prošloj godini njih oko 200 je tražilo "good standing", dokument potreban za odlazak van BiH radi prijave u drugu inostranu komoru. Ne znam da li su svi realizirani. Taj dokument dokazuje da ste čestiti bili, da ste se educirali i to je javni dokument koji komora potpisuje i ide u drugu komoru, ako ljekar ide u Njemačku, onda u njihovu komoru. Znate, ljekari ne odlaze samo iz Bosne i Hercegovine, već i iz razvijenih zemalja u druge zbog plaće - kaže Drljević

Dodaje kako iz Holandije odlaze u zemlje Zaliva, arapske.

- Odlaze u Sjedinjene Američke Države, zato što su plaće koje su za nas basnoslovne, za njih male. I imate sistem spojenih posuda, da iz Bosne i Hercegovine idu prema Hrvatskoj i Sloveniji, a iz tih zemalja u Njemačku, Austriju. I praktično morate znati podatak da 362 ljekara je standard Evropske unije na 100.000 stanovnika. Nijemci to nemaju, i dok to nemaju, imat ćemo ovaj sistem spojenih posuda - pojašnjava Drljević.

Upitali smo koliko iznose plaće ljekara u inostranstvu, odnosno, u Bosni i Hercegovini?

Ljekari s američkim pasošem bolje zarađuju 

- Početna plaća u državnim bolnicama ljekara opće prakse u Njemačkoj je 5.600 eura. I oni su nezadovoljni tim plaćama. Jer, skupi su troškovi u Njemačkoj. To je početna, a ima profesora koji zarađuju po 50 ili 60 hiljada eura mjesečno. Oni koji su nezadovoljni polahko odlaze u Saudijsku Arabiju. Evo, jedan moj rođak koji radi kao ljekar u Saudijskoj Arabiji, ima mjesečnu plaću 32.000 dolara - priča nam Drljević i dodaje:

- Došao je iz Amerike, jer mu je tu bolje. On je Sarajlija rodom, ali ima američki pasoš, otišao je davno u Ameriku. On je punicu predsjednika Busha liječio od karcinoma. I kaže on meni: "Ja u Americi rintam, ne može se od Azijata živjeti, oni neprestano uče, takmiče se. A ja ovdje zaradim više para, a manje radim. Imam jahtu, vozam se po Crvenom moru, i radim manje". I on mi kaže da ja nikada ne mogu dobiti njegovu plaću, jer on ima američki pasoš, a ja sa bosanskim pasošem sam treća linija. Prvo su Nijemci, Amerikanci, pa svi ostali - govori nam Drljević.

Dodaje da je kod nas prosječna plaća ljekara oko 2.000 KM.

- U Zeničko-dobojskom kantonu, specijalista u prosjeku dobije oko 2.000 KM, i ja sam zadovoljan. Ima kolega koje dežuraju, rade više od 180 sati i po 400 sati, oni dobiju i po 3.000 KM. Na Kliničkom centru kod vas u Sarajevu imate još većih plaća. To je vrlo šareno, ali političari dobijaju opet više i to za nerad. Njihove plaće su između 6.000 KM i 7.000 KM - zaključio je Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.