open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba
Drljačin pomoćnik Jonjić Zavodu Pazarić prodavao svoju rakiju i med!?
Osim Zavodu u Pazariću, Jonjić je svoju rakiju koju je simbolično nazvao "Kraljica", navodno prodavao i jednoj firmi koja je od osnivanja korisnik ogromnih novčanih sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.  Jonjić je bio član i Upravnog odbora i ovog Fonda od 2009. do 2014. godine
13.12.2019. u 21:54
get url
text

Vlada Federacije BiH smijenila je 22. novembra Nadzorni i Upravni odbor, te direktora JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžepa Salića.  Odluka Vlade uslijedila je nakon pritiska javnosti i protesta poslije objavljivanja fotografija na kojima se vidi da su štićenici Zavoda, djeca vezana za krevete i radijatore. Isti dan kada je donesena Odluka o smjeni u Zavod su ušli predstavnici Tužilaštva Kantona Sarajevo i nadležne inspekcije.

U cijeloj ovoj aferi nigdje se ne spominje ime pomoćnika ministra rada i socijalne politike Dobrice Jonjića, koji je u ovom ministarstvu na čelu Sektora za zaštitu lica sa invaliditetom i zaštitu civilnih žrtava rata. u čijoj je nadležnosti ovaj zavod. Jonjić je uz to punu deceniju bio na čelu Upravnog odbora Zavoda Pazarić, što je direktni sukob interesa. 

U vrijeme dok je obavljao funkciju predsjednika UO, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Faktor, Jonjić je Zavodu u Pazariću navodno prodavao domaću rakiju i med!?

Jonjić je, nezvanične su informacije, sve to radio u dogovoru sa Jasminom Ćerimagićem, koji je u dva mandata bio direktor Zavoda u Pazariću. Nejasno je uopće, kažu izvori Faktora iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, kome treba rakija u ustanovi koja bi trebala brinuti o mentalno invalidnoj djeci i omladini!?

Osim Zavodu u Pazariću, Jonjić je svoju rakiju koju je simbolično nazvao "Kraljica", navodno prodavao i jednoj firmi koja je od osnivanja korisnik ogromnih novčanih sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom.  Jonjić je bio član i Upravnog odbora i ovog Fonda od 2009. do 2014. godine.

U augustu prošle godine pojedini mediji su pisali da je ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, Jonjića nakon desetogodišnje vladavine u Pazariću namjeravao navodno uhljebiti u Upravni odbor Zavoda u Bakovićima, koji je također u direktnoj nadležnosti Sektora na čijem je čelu. Iako je već bio dostavljen i prijedlog sa Jonjićevim imenom, kažu naši izvori iz Ministarstva, prvi saradnik ministra Veska Drljače je ostao "kraći" za više od 1.000 maraka mjesečno, koliko se inače dobija za članstvo u upravnim odborima.  

Jonjić je u Sarajevo došao 2001. godine, u vrijeme kada je vlast formirala Alijansa za promjene, i uspio je smjestiti se na pomoćnićku poziciju koja je "vječna", jer su pomoćnici ministara državni službenici, i nisu na mandatu. Jonjiću nije bio problem prilagoditi se bilo kojoj političkoj opciji na vlasti kako bi za sebe obezbijedio članstva u upravnim i nadzornim odborima. 

Nakon SBB-a i Drljače, svoje usluge sada je ponudio i Demokratskoj fronti (nadajući se da će ova stranka dobiti Ministarstvo u kojem je pomoćnik), zauzvrat tražeći zaštitu i još poneku "mjesečno hiljadicu“ za sebe.

Također, iz pouzdanih izvora doznajemo da pokušava kontaktirati i pojedine čelnike stranaka nevladine organizacije HNS-a na čijem je čelu Dragan Čović. Najuporniji je u pokušaju dogovora sa prvim čovjekom HDZ 1990 Ilijom Cvitanovićem, nadajući se da će ga on ubaciti u neki upravni ili nadzorni odbor iz "hrvatske kvote".

VEZANI TEKST- Nevidljivi "upravnik": Jonjić imenovao direktore, povećavao plaće, zaposlio sina u Zavodu Pazarić!?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.