Podsjećamo, penzioneri u Federaciji nisu 15. aprila imali redovno usklađivanje penzija/povećanje, a troškovi života su posljednjih mjeseci znatno porasli, životne namirnice su znatno poskupjele, a najniža penzija u Federaciji iznosi 382 KM.

VEZANI TEKST- Mehić: Odnos Vlade FBiH prema penzionerima je maćehinski, ne bude li usklađivanja penzija...

- Kako je poznato, susjedne zemlje, kao i zemlje regiona su u prethodnom periodu, na različite načine, osigurale jednokratne pomoći svojim penzionerima u vrijeme pandemije COVID-19. Također, u manjem bh. entitetu RS najavljena je pomoć za penzionere. S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike uputilo je na ruke premijera Fadila Novalića i dopremijerke Jelke Miličević, prijedlog kojim se traži osiguranje finansijskih sredstava kako bi se isplatila jednokratna novčana pomoć penzionerskoj populaciji - navodi nam Drljača i dodaje:

- Ukazano je da je riječ o dijelu stanovništva koje je i prije pandemije bila jedna od najugroženijih kategorija društva. Napominjemo da od ukupne populacije penzionera (423 hiljade), skoro 60 posto ima najniže penzije u iznosu 382 KM. Položaj ove populacije dodatno je pogoršan stanjem pandemije i vanrednim troškovima.

Naglašava kako se radi o populaciji koja je svojim radom izgradila društvo, učestvovala u odbrani...

- Predloženo je da se hitno trebaju naći mogućnosti u smislu osiguranja finansijsih sredstava kako bi se makar najugroženijem dijelu penzionerske populacije dodijelila jednokratna novčana pomoć - naveo je Drljača.