open-navfaktor-logo
search
Mostar
"Drive view" izložba u Los Rosalesu: Korisnici centra i mimo pandemije i dalje na marginama društva
U krugu Centra "Los Rosales" Mostar upriličena je danas nesvakidašnja umjetnička izložba pod nazivom "drive view", gdje se, poštujući mjere fizičke udaljenosti, dakle iz automobila, moglo pogledati sve ono što su djeca i mladi s invaliditetom radili u svojim kućama za vrijeme pandemije.
08.05.2020. u 18:22
get url
text

Riječ je o zajedničkom projektu socijalnog preduzeća "Radin" koje upošljava mlade s invaliditetom i Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" te restorana "Lonato Lunchroom".

- Htjeli smo da u ovom periodu izolacije, kad smo svi osuđeni na društvene mreže uraditi nešto na drugačiji način i da pokažemo da su osobe sa poteškoćama i sa invaliditetom i dalje prisutne u našem društvu. Odlučili smo to napraviti izložbom u prirodnom ambijentu koju su građani mogli gledati iz svog automobila uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite, a ipak odagnati svakodnevnicu - kazala je Mirna Mezit, direktorica Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales".

Upravo je zbog toga izložba i dobila naziv "to go", ali i zato što su za sve posjetioce pripremili eksponate, kafu i osvježenje koje će moći kupiti za ponijeti.

- Odlučili smo da ljudima ponudimo i espreso kafu koju su poželjeli s obzirom na to da ne rade ugostiteljski objekti. Nadamo se da će svako za sebe naći ponešto. Vjerujemo da smo prvi sa ovakvim projektom u BiH za vrijeme koronavirusa - istaknuo je direktor socijalnog preduzeća ''Radin'' Miro Rebac.

{$galerijaFotografija}

Cilj ove izložbe je darovati ljudima jedan stvarni događaj, živo zajedništvo koje svima toliko nedostaje u ovom vremenu, ali i znak podrške umjetnosti i radu osoba s invaliditetom.

- Radove su korisnici radili kući uz našu online asistenciju. Htjeli smo da se njihova svakodnevnica nastavi, da se ne bi osjećali izolirano, jer oni su i van ove pandemije i dalje nažalost na marginama društva. Cilj je bio pokazati da im je podrška društva potrebna - poručila je Mezit.

IMG-20200508-WA0002.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.