open-navfaktor-logo
search
Historijski čas
Drino: Povelja Kulina bana najstariji je bosanski i državni dokument svih južnoslavenskih naroda i država
Udruženje građana "Forum građana Zenica" tradicionalno povodom objave Povelja bana Kulina, 29. augusta 1189. godine, organizira u Parku Kulina bana na Bilinom polju u Zenici obilježavanje ovog značajnog datuma za historiju države Bosne i Hercegovine.
29.08.2022. u 15:38
get url
text

Povelja je napisana pismom Bosančicom te je najstariji do sada pronađeni očuvani državni dokument države Bosne, ali i najstariji državni dokument južnoslavenskih naroda i država, a o značaju tog dokumenta ove je godine historijski čas održao prof. dr. Dževad Drino sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Drino je istakao kako je povratak u srednjovjekovlje Bosne predstavlja povratak našim vlastitim korijenima, našoj povijesti, nama samima.

- Govorimo o dokumentu koji je pripadao, po profesorici Dariji Gabrić-Bagarić, u administrativno-pravne izvore našeg srednjevjekovlja, pored zakona, oporuka, pisama, darovnica i sličnog. Zavisno od širenja Bosne i odnosa sa drugim srednjovjekovnim državama, pojavljivat će se pisari sa inonarječnih područja, koji će onda određivati stil i jezik u državnoj pisarnici - istakao je Drino.

Dodaje kako "uvijek treba ponoviti" da je Povelja Kulina bana najstariji bosanski državni dokument te najstariji državni dokument svih Južnih Slavena i njihovih država, kao i drugi dokument svih Slavena po starosti.

- Ne zaboravimo nikada da se radi o Slavenima - najvećoj etno-lingvističkoj grupi u današnjoj Evropi! Podsjetimo se da je prvi koji je upotrijebio izraz Južni Slaveni bio veliki lingvista Johan Adelung, 1782. godine, a kasnija kovanica Jugoslavija je također njemački izum. Povelja je svjedočanstvo kulture pismenosti i jezika rane bosanske države, regulator trgovačke saradnje, slobode kretanja ljudi, roba, a time svakako i ideja. Uostalom, njemački filozof Herder je još konce 18. stoljeća napisao da će granice između pojedinih nacija uspostavljati lingvisti, a ne generali - napomenuo je Drino.

Prve vijesti o pojavi heretičkog učenja Crkve bosanske, podsjeća, dolaze upravo za vrijeme Kulina bana - iz Duklje, Splita, Ugarske - što je završeno 8. aprila 1203. godine Saborom upravo na Bilinom polju u Zenici. Bila je to, dodao je, "diplomatska pobjeda bosanskog vladara Kulina bana".

Potpredsjednik Udruženja građana "Forum građana Zenica", Mirsad Mujkić, istakao je kako to udruženje ove godine slavi 30. godišnjicu te ističe kako su posebno ponosni da su ove godine dobili Plaketu Grada Zenica te danas i Plaketu Zeničko-dobojskog kantona. U programu su, između ostalih, sudjelovali i mališani iz Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Grada Zenica.

Povelja Kulina bana je prvi dokument izdan od strane jednog bosanskog vladara, dubrovačakom knezu Krvašu i “svim dubrovačkim građanima”, kojima je dozvoljeno da putuju i trguju po Bosni.

Povelja Kulina bana do danas je očuvana u tri primjerka, koji se nalaze u Dubrovačkom arhivu, a treći je primjerak ukraden u 19. vijeku te se danas nalazi u ruskom Sankt Petersburgu i u posjedu Akademije nauka i umjetnosti Rusije.

Zeničko-dobojski kanton od 2013. godine datum objave Povelje Kulina bana obilježava i kao Dan ZDK-a te dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima, ustanovama i kolektivima, a u sklopu Dana ZDK-a održana je i današnja priredba u Parku Kulina bana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.