open-navfaktor-logo
search
Naišli na opstrukcije
Drekovićevi advokati: Dokumentima i vještačenjima srušili smo tezu da je Kalinovik granatiran haubicama
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je generala ARBiH Ramiza Drekovića, nakon više od četiri godine suđenja, oslobodio optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za koji ga je, po komandnoj odgovornosti optužilo Tužilaštvo BiH.
17.05.2023. u 13:04
get url
text

VEZANI TEKST - General Ramiz Dreković oslobođen optužbi

Advokati generala Drekovića po izlasku iz sudnice prokomentirali su da su i pored opstrukcija, kako su naveli, čak i iz Federacije, uspjeli dokazati njegovu nevinost pred Sudom.

- Ova presuda ne treba da bude razlog političarima da iznose komentare, da bude političkih podjela, pogotovo ne za političare iz Federacije BiH, jer je Federacija učinila sve da nam oteža prikupljanje dokaza u odbrani generala Ramiza Drekovića, a institucijama iz Republike Srpske se zahvaljujem na korektnoj saradnji i na činjenici da su nam dostavili sve ono što smo tražili - kazao je advokat Kadrija Kolić.

Na pitanje novinara da detaljnije pojasni to što je kazao, Kolić je rekao da je to "šira priča i da ne bi o tome sad govorio, ali da to pokazuje da pod hitno moramo raditi reformu Zakona o krivičnom postupku".

- Zato što je tužiocu dozvoljeno da u fazi istrage radi šta hoće, da bira šta će da prikupi i prezentira od dokaza, nema nikakve sudske kontrole te istrage, nema nikakve zakonske mogućnosti osumnjičenog da tokom istrage bilo šta osporava i takve istrage nas dovode do ovakvih sudskih postupaka gdje na kraju poslije više godina suđenja dobijemo oslobađajuću presudu - kazao je Kolić.

Njegov kolega Mirsad Crnovršanin, drugi branilac generala Drekovića kazao je da je odbrana imala ogromne probleme prilikom prikupljanja materijalnih dokaza i da su više mjeseci uložili na prikupljanje dokumenata iz arhiva Vojske Republike Srpske, ali i Vojske Federacije BiH.

Kazao je da su nakon višemjesečnih zahtjeva ipak uspjeli doći do tih dokumenata i da je odbrana Ramiza Drekovića tokom ovog suđenja uložila više od 500 materijalnih dokaza.

{$galerijaFotografija}

Također je istaknuo da je Drekovićeva odbrana izvela šest različitih vještaka kako bi dokazala potpunu nevinost generala Drekovića, po čemu je ovo jedinstven predmet.

- Prvi put su rađena i eksperimentalna vještačenja, koja dosada nikada nisu rađena pred ovim sudom, ni u predmetima koji se odnose na "Markale" ili "Tuzlansku kapiju". Mi smo provodili ta vještačenja ovdje u korist odbrane i Sud će se zasigurno u svom pismenom otpravku osvrnuti na te dokaze koji će biti od koristi i bili su naravno za oslobađanje generala Ramiza Drekovića - kazao je Crnovršanin.

Radi se o, između ostalog, balističkim vještačenjima sa eksperimentalnim uzorcima, gdje su se pokazivali "blast" efekti haubičkih projektila, koji su upravo stavljeni na teret generalu Drekoviću.

- Mi smo u potpunosti doveli u pitanje tezu Tužilaštva da je Kalinovik granatiran haubicama, odnosno haubičkim projektilima koji su navedeni u optužnici - kazao je Crnovršanin.

Oslobađajuće presuda Ramizu Drekoviću, Izjave, 17.05.2023.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.