open-navfaktor-logo
search
Mitinzi, koncerti...
Drastično pogoršanje u RS-u: Na respiratoru 30. jula bilo samo dvoje, sada ih je 37
U posljednjih mjesec dana u RS-u se drastično pogoršala epidemiološka slika u vezi sa  koronavirusom, a svakodnevne brojke ukazuju na stalni porast broja zaraženih, ali i onih sa teškom kliničkom slikom koji se zbrinjavaju u bolnicama.
30.08.2021. u 17:54
get url
text

Dok nosioci vlasti u ovom entitetu, ali i prvi ljudi zdravstvenog sektora, organizuju ili prisustvuju masovnim skupovima, ne poštujući ni minimum preporučenih mjera zaštite, poput nošenja maske ili držanja distance, iz Instituta za zaštitu zdravlja RS-a najavljuju moguće pooštravanje postojećih mjera.

U takvim okolnostima očekuje se i početak nove školske godine u srijedu, 1. septembra, a za djecu je preporučeno da tokom višesatne nastave, kada je trajanje školskog časa vraćeno na 45 minuta, nose zaštitne maske, dok je za nastavno osoblje to obavezno.

Prema posljednjim podacima, u bolnicama u RS-u hospitalizovane su 322 osobe, a samo prije mjesec bilo ih je 40, dok je na respiratoru 37 ljudi, a 30. jula ih je bilo svega dvoje. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 2.512 оsоbа, a prije mjesec ih je bilo 25 puta manje, odnosno oko stotinu ljudi.

Također, kada se pogledaju najnovije brojke novozaraženih, gdje je od testiranih 197 uzoraka potvrđeno 59 novih slučajeva koronavirusa, uočava se da je najveće žarište u Banjoj Luci, gdje je bilo 32 novozaraženih. Prije mjesec dana na približno istom uzorku testiranih (173), potvrđena su četiri slučaja koronavirusa, od čega nijedan u Banjoj Luci.

Ovakve brojke i rapidno pogoršanje epidemiološke slike nisu i iznenađenje, ako se uzme u obzir da je proteklog vikenda na Manjači u okviru manifestacije Kočićevi dani organizovan Kočićev zbor kojem su prisustvovale hiljade ljudi, među kojima i lider SNSD-a Milorad Dodik, kao i generalni direktor UKC-a RS-a Vlado Đajić, a vikend prije toga SNSD-ov miting na Kozari u sklopu kojeg je organizovan i koncert gdje je bilo oko 20.000 ljudi.

Snimci i fotografije sa oba skupa svjedoče da gotovo niko od prisutnih na obje lokacije nije nosio zaštitne maske, niti poštovao fizičku distancu, uključujući i ministra zdravlja RS-a Alena Šeranića, kao i generalnog direktora UKC-a RS-a u Banjoj Luci Vladu Đajića, ali i brojne druge ministre u Vladi RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.