open-navfaktor-logo
search
Ponovo će brojati glasove?
Dramatično u Ilijašu: Stigao i Konaković, najavio da će na ulicu izaći 10.000 simpatizera NiP-a, Dević mu odgovorio
U Ilijašu je krajnje neizvjesno, ali i dramatično, budući da kandidat "Četvorke" za načelnika Ilijaša Amar Dovadžija (NiP) i njegove pristalice pred zgradom Općine Ilijaš traže da se ponovo prebroje svi glasovi, zbog sumnji u malverzacije u korist protukandidata Akifa Fazlića (SDA).
16.11.2020. u 13:24
get url
text

Uz Dovadžiju se okupilo nekoliko stotina građana koji protestuju zbog sumnje u regularnost i traže ponovno brojanje svih glasova. U međuvremenu u Ilijaš je stigao i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, a kod zgrade Općine primjetno je pojačano prisustvo policije.

- Došli smo ovdje da spriječimo izbornu krađu SDA. Ovdje je sada blizu 1.000 ljudi, ako ne udovolje našim zahtjevima večeras će biti 10.000. Građani Ilijaša su svojim glasovima izvojevali veliku pobjedu u gradu u kojem godinama vladaju Mahir Dević i Akif Fazlić - rekao je Konaković.

Policija je ispred zgrade Općine zaustavila vozilo u kojem se prema navodima okupljenih nalazio aktivista SDA, što su prisutni popratili aplauzom i skandiranjem "Dino, Dino".

Predsjednik OO SDA Ilijaš Mahir Dević je u telefonskom razgovoru za Faktor odgovorio na Konakovićeve prozivke.

- To što radi Konaković nije ništa novo. Jučer je to bilo u Novom Gradu, danas u Ilijašu, sutra ko zna gdje. To je uličarski populizam koji on koristi godinama - rekao je Dević.

Uposlenici u Općini Ilijaš gledaju kroz prozore, a okupljeni im dobacuju "Siđite dolje, pridružite nam se". Najveći aplauz dobili su mladenci koji su došli na vjenčanje.

Dovadžiji je "veoma čudno" što je Ilijaš jedina općina u kojoj nisu preborajni glasovi, iako je, pored Trnova, najmalobrojnija u Kantonu Sarajevo. Navodi da je sinoć u Lješevu imao 350 glasova više, nakon čega je u Lješevu B zatvoreno biračko mjesto uz kašnjenje i ta se prednost smanjila na 43 glasa. Kaže da je bilo ostalo da se prebroji još 100 listića mobilnog tima.

- Jutros je došao predsjednik Općinske izborne komisije Velid Fazlić, rođak aktuelnog načelnika, te Nezir Masnopita, načelnikov komšija, i rekli su da moraju otvoriti sedam vreća zbog nekih neregularnosti - rekao je Dovadžija.

{$galerijaFotografija}

Dovadžija i njegove pristalice strogo se protive preborojavanju listića samo iz određenih kutija i traže da Centralna izborna komisija u prisustvu posmatrača prebroji sve glasove u Ilijašu. Ističe da je narod stao uz njega i da su ljudi došli da ga podrže.

- Insistiraju da se otvori sedam vreća, a od tih sedam šest je s biračkih mjesta gdje sam ja pobijedio. Neka CIK prebroji sve ili ništa - rekao je, dodajući kako je zanimljivo i da je među 7.000 prebrojanih glasova 800 nevažećih listića.

Ističe da su kontaktirali CIK te da čekaju povratnu informaciju, ali da sigurno neće pristati da otvaranje samo sedam vreća s listićima.

NiP Ilijaš protest 16.11.2020.
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.