open-navfaktor-logo
search
Washington
Drama u SAD-u: Evakuacija iz Kongresne biblioteke i okolnih zgrada, policija istražuje prijetnju bombom
Policija istražuje izvještaj o mogućoj eksplozivnoj napravi u kamionetu koji se nalazi ispred Kongresne biblioteke na Capitol Hillu i evakuirala je područje oko zgrade, izjavila su dva zvaničnika policije agenciji Associated Press.
19.08.2021. u 17:18
get url
text
Policija oko Kongresa

Mediji prenose da je naređena i evakuacija zaposlenih u zgradi Kongresa.

U toku je aktivna istraga o prijetnji bombom, potvrdila je američka policija u upozorenju za medije. Kapitolska policija je zatražila od ljudi da se klone područja Kongresne biblioteke, piše NBC Washington.

Kapitolska policija je rekla da policajci reagiraju na "sumnjivo vozilo" u blizini Kongresne biblioteke. Trenutno nije jasno zašto je policija identifikovala vozilo kao sumnjivo.

Iz minute u minutu pristižu nove informacije. Policija uspostavlja obruč oko kompleksa Capitola, a raspoređeni su i snajperisti. Kapitolska policija pokušava utvrditi drži li muškarac u kamionetu detonator, piše INB.

Policija je uputila na evakuaciju poslovne zgrade Cannon House, koja se nalazi dijagonalno od Kongresne biblioteke.

Zvaničnici policije su rekli AP-u da su istražitelji na licu mjesta i rade na utvrđivanju da li je uređaj operativni eksploziv. Zvaničnici nisu bili ovlašteni da o tome javno raspravljaju i govorili su pod uvjetom anonimnosti.

Prije nekoliko mjeseci bila je ostavljena bomba sa cijevi u sjedištu Demokratskog nacionalnog komiteta i Republičkog nacionalnog komiteta u Washingtonu dan prije nego što su hiljade pobunjenika koji podržavaju Donalda Trumpa u januaru upali na Kapitol SAD-a.

Vozovi zaobilaze stanicu metroa Capitol South zbog istrage, kaže Metro. Traženi su autobusi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.