open-navfaktor-logo
search
SP u košarci
Drama u Kini: Ljepotica Mundobasketa Turska - SAD odlučena u posljednjim sekundama
Nevjerovatno je kako su reprezentativci Turske ispustili pobjedu...
03.09.2019. u 16:51
get url
text

Danas je kompletirano 2. kolo Svjetskog prvenstva u košarci, koje se održava u Kini.

Nakon što su u prijepodnevnom terminu Dominikanska Republika i Novi Zeland priredili senzacije pobjedama protiv Njemačke i Crne Gore, pravoj ljepotici svjedočili smo u Šangaju, gdje su igrale Amerika i Turska. Nakon dramatičnih 45 minuta slavili su Amerikanci sa 93:92.

Na 12 sekundi do kraja osnovnog dijela utakmice, Turska je imala dva poena prednosti (81:79), ali je Jayson Tatum desetinku do kraja fauliran na šutu za tri poena. Otišao je na liniju za slobodna bacanja i pogodio dva od tri i utakmica je otišla u produžetak.

Turska je imala i drugu priliku za pobjedu u finišu produžetka. Pri rezultatu 92:91 Dogus Balbay i Cedi Osman promašili su po dva slobodna bacanja, a na drugoj strani Khris Middleton bio je mirne ruke i pogodio je dva od dva za konačnih 93:92. Do kraja su ostale još dvije sekunde, pokušao je Ersan Ilyasova, ali je bio neprecizan...

Najefikasniji kod Turske bio je Ersan Ilyasova sa 23 poena, dok je Amerikance predvodio Kemba Walker sa 14.

Sjajan posao sa Brazilom napravio je Aleksandar Petrović, bivši selektor Hrvatske i BiH. On je s Brazilcima poslije dva kola u grupi F osigurao prolaz dalje, nakon senzacionalnog trijumfa nad favorizovanim Grcima (79:78), koje predvodi MVP NBA lige Giannis Antetokounmpo.

Grčka, ipak, može u nastavak takmičenja kao drugoplasirana selekcija u grupi. No, za to će joj u posljednjem kolu trebati trijumf nad Novim Zelandom, koji se također nada pobjedi i prolazu dalje, poslije današnjeg trijumfa nad Crnom Gorom (93:83).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.