open-navfaktor-logo
search
SP u rukometu
Drama u Kairu: Danska poslije sedmeraca savladala Egipat za plasman u polufinale
Rukometna reprezentacija Danske prvi je učesnik polufinala Svjetskog prvenstva nakon što je poslije boljeg izvođenja sedmeraca (4:3) savladala selekciju Egipta u susretu u kojem je rezultat poslije produžetaka glasio 35:35.
27.01.2021. u 19:47
get url
text

Domaćin 27. Svjetskog prvenstva bio je nešto bolji tim na startu prvog četvrtfinalnog duela, a poslije uvodnih minuta meča Egipćani su vodili s 4:2 protiv Danske.

Aktuelni svjetski i olimpijski pravi su brzo uhvatili priključak, pa se u nastavku uglavnom igralo gol za gol.

Do prvog vodstva Danci su stigli sredinom prvog poluvremena kada su poveli s 9:8, da bi u 25. minuti prvi put stigli do "plus dva", a semafor je tada pokazivao 13:11.

Prvi put do tri gola prednosti skandinavska selekcija je mogla u finišu prvog dijela, ali je Mikkel Hansen, koji je zbog stomačne vizore propustio posljednje dvije utakmice svog tima, promašio sedmera.

Ipak, iskupio se već u narednom napadu odličnom asistencijom na za svog pivotmena, pa su Danci na pauzu otišli s tri gola viška (16:13).

Samo tri minute igre u nastavku susreta Egipćanima je bilo dovoljno da istope prednost protivnika (17:17). Uz nekoliko grešaka Hansena u predaji lopte Egipćani su uspjeli kazniti Dance, a poslije osam minuta igre u drugom dijelu stigli su do prve prednosti (18:17).

Danska je u finišu imala dva gola prednosti, ali je na isteku 55. minute Egipat izjednačio na 25:25. Hansen možda danas nije briljirao, no asistencijama za svoje saigrače potvrdio je da je i dalje jedan od najboljih na svijetu.

Egipćani su igrali sjajno, kao da na suprtonoj strani nisu aktuelni svjetski i olimpijski pravi. Brzim protokom lopte, ali i efektnim šutevima domaćin SP-a je uspješno parirao svom rivalu.

Na isteku 58. minute Omar Yahia je pogodio za 27:27, bio je to sedmi pogodak desnog beka koji nastupa za mađarski Veszprem, a ubrzo je isti igrač zabio i za 28:27, da bi Danci izjednačili pola minute prije kraja susreta.

Egipćani su nespretno napravili jednu izmjenu, zbog čega je Dancima dodjeljen posljednji napad, iako ga je trebala imati domaća selekcija, no Mikkel Hansen je napravio još jednu lošu reakciju, pa je meč otišao u produžetke.

Drame nije manjkalo ni u produžecima. Hansen je u posljednjem napadu bacio loptu nakon što je sudijski zvižduk označio pasivan napad, a nakon videoanalize hrvatski sudijski par je isključio najboljeg danskog rukometaša i dosudio sedmera za Egipćane. Sanad je savladao Landina i tako na pravi način iskoristio poklon Hansena, te utakmicu odveo u nove produžetke.

Poslije 74. minute igre Egipćani su imali vodstvo 35:34, i napad za dva gola prednosti, ali je Landin još jednom sjajno "skinuo" šut Egipćana sa krila.

Sedam minuta bez golaza Dance mogao je okončati Emil Jakobsen, no sa sedam metara pogodio je samo stativu. Sjajnom reakcijom Landin je na suprotnoj strani spriječio da Egipćani povedu s dva gola razlike.

Skoro identičnu scenu koja se desila Danskoj na isteku 60. minute zbog Mikkela Hansena, Egipćani su napravili nekoliko sekundi prije isteka posljednjeg produžetka. Ponovo su hrvatski arbitri konsultovali videoanalizu, a penalom za 35:35 postalo je jasno da će prvog putnika u polufinale SP-a odlučiti sedmerci. 

Prvog polufinalistu 27. rukometnog Mundijala odlučio je najbolji rukometaš svijeta Niklas Landin koji je u seriji sedmeraca odbranio dva penala, a Danci su na penale slavili s 4:3.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.