VEZANI TEKST - Subašić: Bh. državljani evakuirani iz Gaze u naredna dva dana dolaze u BiH

Ministri iz RS-a su bili protiv. Oni su, prema dostupnim informacijama, bili kategorični da u BiH mogu ući samo oni koji imaju bh. pasoš. Pokušali smo saznati šta se sve dešavalo na sjednici, ali se ministri Nenad Nešić, Zukan Helez i Sevlid Hurtić nisu javljali na naše pozive. Iz Službe za informisanje Vijeća ministara oglasili su se saopćenjem u samo jednoj rečenici.

- Vijeće ministara BiH zbog nepostojanja kvoruma  za rad i odlučivanje večeras nije donijelo Odluku o odobravanju ulaska u BiH pod posebnim uvjetima državljanima Palestine koji su srodnici državljana BiH - navodi se u saopćenju.

Podsjećamo, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sazvala je vanrednu sjednicu za danas i na njoj se razmatra samo tačka koja se odnosi na ulazak Palestinaca u BiH.

Očekivano, većina porodica koja je uspjela otići iz ratom zahvećenog Pojasa Gaze odbija tu mogućnost, jer se ne žele razdvojiti od svoje djece, supružnika...

Državljani BiH i njihovi srodnici imaju pravo da ostanu u Egiptu najviše 72 sata, što im predstavlja dodatni problem. U noći sa srijede na četvrtak iz Gaze je evakuirano 36 osoba iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su prebačeni u Kairo i smješteni u hotel, s rokom od 72 sata da napuste Egipat.