open-navfaktor-logo
search
Otkrio za Faktor
Dragičević: Srbija je Maksimoviću ponudila bolje uvjete, nema to veze sa nacionalizmom
Bosna i Hercegovina je ostala bez još jednog talentovanog sportiste koji se odrekao naše zemlje u korist komšija.
27.04.2022. u 20:20
get url
text

Mladi i i perspektivni teniser Marko Maksimović odlučio je da će u budućnosti braniti boje Srbije, a ne zemlje u kojoj je rođen.

Maksimović je u oktobru prošle godine osvojio turnir za najbolje mlade igrače u Evrope do 16 godina u Monte Carlu, a cijela Bosna i Hercegovina se radovala njegovom uspjehu.

Nedavno postao član Akademije Đoković, a Dobojlija je sada na društvenim mrežama potvrdio svoju odluku da će igrati za Srbiju.

Ono što je ostvario u Monte Carlu, na ex-yu prostoru samo je za rukom pošlo Novaku Đokoviću koji je istu titulu osvojio kada je imao godinu više.

VEZANI TEKST - Okrenuo leđa rodnoj BiH: Marko Maksimović izabrao Srbiju

Dragan Dragičević, član stručnog odbora Teniskog saveza Bosne i Hercegovine i sekretar Teniskog kluba Doboj u kojem trenira Maksimović, za Faktor je otkrio razloge zbog kojih je najbolji juniorski teniser u Evropi odlučio nastupati za Srbiju.

- Marko je dobio ugovor od Teniskog saveza Srbije. Karijeru nastavlja u Beogradu, trenirat će kod Novaka Đokovića i igrat će za Srbiju.

Dobio je dobru ponudu za razvoj karijere, imat će osigurano sve što mu je potrebno. To je nešto što Teniski savez Bosne i Hercegovine nije mogao ispratiti - započeo je razgovor Dragičević.

- Naš savez je pomagao Marku u onoj mjeri u kojoj je mogao. Dao je sve na čelu sa direktorom saveza Senadom Hadžimešićem. Uradili smo sve i pomagali onoliko koliko je bilo u našoj moći.

Marko je toliko talentovan da mu je potrebna znatno veća pomoć. Srbijanski savez je dosta jači od našeg Saveza, tako da se Marku izašlo ususret – rekao je sekretar Teniskog kluba Doboj koji je lansirao Maksimovića na evropsku tenisku scenu.

- On je titulu u Monte Carlu osvojio kao bh. igrač i to se nikad neće promijeniti. Radovat ćemo se njegovim uspjesima u budućnosti. Marko će uvijek biti naš igrač bez obzira na to pod kojom zastavom nastupa – dodao je Dragičević.

Naš sagovornik ističe da odluka o promjeni sportskog državljanstva nije političke prirode već finansijske.

- Kod nas se puno toga podvlači politički, ali se ne radi o tome. On je veliki talenat kojem je potrebna pomoć i podrška koju mi ne možemo osigurati, ni kao klub ni kao entitetski, ni kao nacionalni Savez. Njemu je bila potrebna veća pomoć koju je dobio od Teniskog saveza Srbije i Akademije Đoković.

Akademija mu je dala sve besplatno jer smatraju da je veliki potencijal. Nema to veze sa nacionalizmom, oni mu jednostavno mogu pomoći, mi ne.

Iz Bosne i Hercegovine dolazi veliki broj kvalitetnih igrača poput Čilića, Ljubičića, Dodiga, ali mi imamo tu nesreću da država nedovoljno ulaže. Jako teško je uspjeti ovdje, moraš otići – zaključio je Dragičević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.