open-navfaktor-logo
search
Oprezno u prirodi
Dr. Zakira Pašić objašnjava šta uraditi ako na tijelu uočite krpelja, kad i kako ga možete sami ukloniti
Proljeće i ljeto pravo je vrijeme za boravak na otvorenom. No, koliko god ugodno druženje u parku, na livadi ili u šumi bilo zdravo za naše psihičko i fizičko zdravlje, treba imati na umu da nas boravak u prirodi, ako smo nepažljivi, može ozbiljno ugroziti.
30.05.2020. u 13:48
get url
text

U maju i junu posebno treba pripaziti na krpelje. Radi se o člankonošcima iz razreda Arachnida ili paučnjaka i reda Acarina ili grinja. Za razvoj i razmnožavanje potrebna im je krv, pa povremeno ili trajno parazitiraju na toplokrvnim životinjama (pticama i sisavcima), ali i na čovjeku.

Vole mjesta koja zadržavaju vlagu, poput pazuha, prepona, kože stomaka i mjesta iza uha, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju.

Pašić: Krpelj na čovjeka može prenijeti viruse, bakterije, rikecije

Prema riječima dr. Zakire Pašić, specijaliste urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, nisu svi krpelji zaraženi, pa samim tim ni opasni za čovjeka, a oni koji jesu zarazu prenose ugrizom sa životinje.

- Krpelj na čovjeka može prenijeti viruse, bakterije, rikecije, pa je više bolesti koje ovaj parazit svojim ujedom izaziva. Među najopasnijim je Lajmska bolest čiji simptomi mogu biti različiti, od karakterističnog crvenila na mjestu i oko ujeda krpelja, koje kasnije može zahvatiti zglobove, srce i živce. Ujed može izazvati i meningoencefalitis (upalu mozga) – kaže Pašić.

Zbog toga je vrlo važno, naglašava Pašić, povesti računa o prevenciji, a to znači prije odlaska u prirodu namazati tijelo kremom ili naprskati sprejem protiv ujeda krpelja koji se može kupiti u apoteci.

- Vrlo je važno adekvatno se obući za boravak u prirodi, a to podrazumijeva duge hlače ili trenerku, majicu dugih rukava, čizme i kačket ili šešir. Po povratku iz prirode odjeću je najbolje skinuti na balkonu, dobro istresti i oprati u veš-mašini, a kožu i glavu detaljno pregledati – istakla je Pašić.

U slučaju da na tijelu uočite krpelja, najbolje je otići u najbližu ambulantu gdje će ljekar na pravilan i stručan način odstraniti parazita.

No, mnogi nisu baš uvijek u blizini ljekara, pa u takvim situacijama, dr. Pašić, predlaže da sami uklonite krpelja.

- Iako ljekari zagovaraju da se dođe u ambulantu ili Hitnu pomoć, činjenica je da su na našim prostorima ljudi uvijek sami uklanjali krpelja. U slučaju da osoba nije u prilici otići kod ljekara, preporučila bih da zagrije pincetu i njom što bliže koži zahvati kreplja, (ali ne tako jako kako ne bi dodatno iritirala parazita da pusti još otrova u tijelo), a potom ga laganim uvrtanjem izvuče. Mjesto na kojem je bio krpelj dezinficirati onim što se ima pri ruci, a najčešće je to neko alkoholno sredstvo. U slučaju da ostane dio krpelja, tada je najbolje ipak otići do najbliže ambulante gdje će ljekar odstraniti ostatke i pravilno dezinficirati mjesto ujeda - kaže Pašić.

Normalno je da mjestu gdje je bio krpelj nekoliko dana bude crveno, ali ako crvenilo dobije oblik prstena, to je, dodaje Pašić, znak Lajmske bolesti i alarm da se odmah potraži pomoć ljekara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.