open-navfaktor-logo
search
Agonija se nastavlja
Dr. Selimić nakon sastanka: Vlada KS ima novu šarenu lažu, jedino što je bilo lijepo je haljina ministrice
Izgubili smo dva sata, a nismo se dogovorili ništa, kazao je razočarano predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, nakon današnjeg sastanka sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo
02.10.2019. u 17:38
get url
text

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u ponedjeljak - 7. oktobra izlaze na proteste pred Vladu Kantona Sarajevo.

Kazao nam je to dr. Edo Selimić, predsjednik ovog Sindikata, nakon današnjeg, kako nam je ranije rekao, zadnjeg sastanka sa pregovaračkim timom Vlade KS.

- Odustali smo od svega što smo mogli, osim od koeficijenata. Ni na to danas nisu pristali. Izgubili smo dva sata, a nismo se dogovorili ništa. Pregovarački tim Vlade KS pred nas je izašao sa novom šarenom lažom, a to je da je ministar finansija Vlade KS Amel Kovačević bio na sastanku kod premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, na kojem su bili ministri svih deset Kantona i na kojem je on njima ispričao kako ide novi porez, kako će za zdravstvo biti tri posto manje novca, kako su to velike pare koje će nedostajati. Zbog tih novih zakona oni sad traže više vremena kako bi napravili novu finansijsku procjenu, a to, kako su nam rekli, mogu tek u utorak. Drugi prijedlog im je bio da vide koliko će im ostati para u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, pa to što im ostane, oni bi usmjerili na plaće zdravstvenih radnika. To se u čaršijskom žargonu kaže: "Dođem ti." Jedino što je bilo lijepo na današnjem sastanku je haljina Amele Sofić, ministrice zdravstva Kantona Sarajevo i to sam im rekao - kazao nam je razočarano dr. Selimić nakon još jednog sastanka sa pregovaračkim timom Vlade KS.

Selimić je danas pozvao i pacijente da im se pridruže na protestima u ponedjeljak ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo početkom sedmice na sastanku sa pregovaračkim timom Vlade KS odustao je od povećanja satnice sa 2,60 na 2,80 KM.

- Ne znam koji je ovo put da odustajemo, odnosno prolongiramo svoje zahtjeve. Od satnice smo za sada odustali, ali od koeficijenta ni po koju cijenu, jer je to jedini način da se ispravi nepravda koju je, nekadašnji premijer Vlade KS, a sadašnji predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković donio, a to je da je 2017. godine nekima povisio koeficijente, a nekima nije - pojasnio je ranije Selimić.

Selimić ističe kako je za osnov za izračun uzet specijalistički koeficijent od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS.

Sindikat radnika u zdravstvu KS 2. septembra stupio je u generalni štrajk, tražeći potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara ove godine, te veće plaće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.