open-navfaktor-logo
search
Agonija se nastavlja
Dr. Selimić: Ignorišu, ne daju ništa, Vlada KS vodi specijalni rat protiv radnika u zdravstvu
Presijecanjem vrpce za projekte koji su začeti prije, pet ili 10 godina, vladajuća "šestorka" pokušava skrenuti pažnju sa gorućih problema u Kantonu Sarajevo, kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
23.10.2019. u 13:00
get url
text

Agoniji radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, koji su u generalnom štrajku od 2. septembra, ne nazire se kraj.

Nakon niza neuspjelih sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo, a potom i protesta 7. oktobra ispred zgrade ove vlade, članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS, njih više od 3.000, i dalje čekaju na ispunjenje svojih zahtjeva.

- Ovo što se nama radi klasični je specijalni rat. Ignoriši, ne daj ništa, dosadit će im, pa će sami prekinuti štrajk. Obezvrijedit ćemo ga, obesmislit ćemo ga... Ovako bi se u svih proteklih gotovo 60 dana moglo opisati ponašanje trenutne vlasti u Kantonu Sarajevo prema radnicima u zdravstvu. To što će takvim svojim ponašanjem dobiti nezadovoljnog radnika, ne razmišlja niko. To što ministarstvo zdravstva ne radi ništa konkretno, nikome ništa jer vi morate dati cijenu rada, a nju dogovaraju upravo ovo ministarstvo i uposlenici. Morate dati normative po kojima će se raditi, jer morate znati šta plaćate, kome i koliko za koji rad. Vi u ovom trenutku nemate nikakav realan pokazatelj koliko ko radi i koliko bi neko trebao raditi. Dakle, potreban vam je neki normativ, a vi ga nemate, nemate pravilnika o radnom vremenu, koje mora uraditi ministarstvo zdravstva unificirano za cijelo zdravstvo u Kantonu Sarajevo - kaže dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Šta su to oni uradili dobro, a da mi to kao građani osjećamo

Razočaran ignorantskim ponašanjem Vlade prema radnicima u zdravstvu koji su u generalnom štrajku, a koji, kako kaže, samo traže izjednačavanje prava sa onima koja su 2017. nezakonito data članovima Sindikata doktora medicine i stomatologije, Selimić ističe da presijecanjem vrpce za projekte koji su začeti prije, pet ili 10 godina, vladajuća "šestorka" pokušava skrenuti pažnju sa gorućih problema u Kantonu Sarajevo.

Selimić: Ne vole kada im to kažem u lice, ali mnogi koji trenutno sjede u Vladi KS su diletanti 

- Hodaju, slikaju se, grebu po površini, koja se zove zdravstvo, ne zadiru u dubinu, ništa ne rade na stvaranju plana reformi u zdravstvu KS, koje bi trebalo biti minimalno na 200-300 stranica sa tačno određenim mjerama koje će raditi, sa imenom i prezimenom nosioca projekta, sa vremenom u kojem se mora uraditi ta reorganizacija jer je činjenica da su nam pacijenti nezadovoljni zdravstvom. Još malo, pa će godina otkako ova vlast vlada Kantonom Sarajevo. Pitam se, a i mnogi drugi, šta su to oni proteklih mjeseci uradili dobro, a da mi to kao građani osjećamo, osim dvije ulice koje su popločane, a treća napola kaldrmisana, i što u dvije i po ulice rade kanalizacionu i vodovodnu mrežu!? Pardon, zaboravio sam još reći da su u Velešićima izmjestili garažu u kojoj su bili kombiji GRAS-a. I eto, to je to, Miljacka i dalje teče kako teče... - naglašava Selimić.

Ponavljajući još jednom kako radnici u zdravstvu neće odustati od svojih zahtjeva, Selimić navodi presudu donesenu u februaru u kojoj stoji da Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, po članu 124. Zakona o radu FBiH, nije reprezentativan.

- Sve ono što su u to vrijeme bivši premijeri Vlade KS Elmedin Konaković i Adem Zolj potpisali sa Sindkikatom doktora medicine i stomatologije KS, pada u vodu, a posljedice, u vidu koeficijenata, ostale su. Ako se sada ta posljedica skloni, pitam, po čemu će doktori primati plaću? Pod pretpostavkom da sutra Sindikat na čijem sam čelu potpiše naš reprezentativni kolektivni ugovor, dakle, onaj stari iz 2017. godine, poboljšan samo sa 0,30 na koeficijent koji smo potpisali sa Zoljem prošle godine, u tom našem kolektivnom ugovoru koeficijent doktora je 4,50. Sadašnji koeficijent doktora iznosi 5,10, odnosno 5,30 za deset godina specijalističkog staža. Pošto je istekao i doktorski i naš kolektivni ugovor, mi potpišemo naš jer smo reprezentativni, a doktori ne mogu jer nisu reprezentativni, onda moj koeficijent kao ljekara specijaliste sa 5,30, pada na 4,50. Šta ćemo onda? Vlada KS o tome ne razmišlja. To je realan, konekretan problem, da konkretniji ne može biti koji se može desiti onog trenutka kad mi to potpišemo. Zaboravimo animozitet Sindikata doktora medicine i stomatologije KS prema Sindikatu radnika u zdravstvu KS i Edi Selimiću koji je po njima "izrod doktorskog esnafa" i zapitajmo se, šta će se desiti u tom trenutku - navodi Selimić.

Pretrage u privatnim ordinacijama su skuplje, ko će platiti razliku

I dok traju međusobna nadmudrivanja i prepucavanja između Vlade KS i ova dva sindikata, pacijenti najviše ispaštaju.

Kako bi im izašla ususret, Vlada KS je prošle sedmice donijela odluku da će zdravstveni osiguranici u Kantonu Sarajevo, zbog štrajka zdravstvenih radnika, usluge laboratorijske dijagnostike moći obavljati u svim privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijama koje pružaju ovakve usluge.

- Pacijent, po toj odluci, mora prvo iz svog džepa platiti, pa uzeti račun i uputnicu doktora koji mu je ne smije dati, jer on pored sebe nema papir na osnovu kojeg će napisati uputnicu osiguraniku da ide u privatnu zdravstvenu ustanovu. Osim toga, javno-zdravstvena ustanova sa privatnom zdravstvenom ustanovom nije potpisala nikakav ugovor. Pitanje koje se, nakon toga samo nameće je, na osnovu čega će svojom uputnicom iz javnog zdravstva slati nekoga u privatnu ordinaciju da se laboratorijski obradi? I kad dođete u Zavod zdravstvenog osiguranja KS, onda će vam oni reći kako ne priznaju toliku cijenu jer je, primjera radi, u domu zdravlja analiza C reaktivnog proteina 16 KM, a kod privatnika najmanje 20 maraka. Ko će platiti te četiri ili više maraka razlike? Ne vole kada im to kažem u lice, ali mnogi koji trenutno sjede u Vladi KS su diletanti - kaže Selimić.

Podsjećamo, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u generalnom štrajku su od 2. septembra, a traže potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, te izjednačavanje koeficijenata sa onim koji trenutno imaju ljekari specijalisti.

- Danas ćemo održati Glavni odbor Sindikata na kojeg smo pozvali i predstavnike Sindikata doktora medicine i stomatologije. Do ovog trenutka nisu se udostojili ni odgovoriti na poziv. No, bez obzira na to, hoće li doći ili ne, mi ćemo danas odlučiti šta dalje raditi – zaključio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.