open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Dr. Pilav: Nema testiranja na lični zahtjev, zatvorili smo pet klastera u KS i pratimo ih
Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo dr. Aida Pilav, kazala je na današnjoj press konferenciji da je u odnosu na jučer, u Kantonu Sarajevo potvrđena još jedna pozitivna osoba.
27.03.2020. u 13:30
get url
text

- Radi se o ženi starije životne dobi, ona je hospitalizirana i stanje je stabilno. Ukupno do sada u KS u izolaciji je 1.608 osoba, a iz izolacije je izašlo 364. Ukupno testiranih je 63, pozitivnih je deset. Napominjem da se intenzivnije krenulo sa testiranjem, prate se klasteri i zdravstveno stanje osoba u tim klasterima. Još jednom napominjem da se testiranje radi u trenutku razvijanja prvih akutnih respiratornih simptima i pojave temperature.

Pratimo klastere, promjene zdravstvenog stanja tih osoba. Napominjem da testiranja na lični zahtjev neće biti, jer su moguća dobijanja negativnih rezultata, a ukoliko se to ne desi u pravo vrijeme shodno kliničkoj slici, i onda narušavamo epidemiološki okvir koji imamo, i toga se bojimo. Sugrađane molimo da budu u stalanom kontkatu sa našim zdravstvenim službama i da postupaju strogo po pravilima. Epidemiološka situacija je pod kontrolom jer smo zatvorili pet klastera i pratimo ih, stoga nema mjesta panicima, svi smo dio iste priče - poručila je dr. Pilav. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.