open-navfaktor-logo
search
Kancelarija WHO-a u BiH
Dr. Palo: Zbog velikih zemalja male države poput BiH ostaju da i dalje čekaju u redu za vakcine
Ni u Uredu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH ne znaju tačan datum kada bi u našu zemlju mogla stići prva pošiljka vakcina protiv COVID-19.
24.02.2021. u 14:47
get url
text

Kazao nam je to dr. Mirza Palo iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i dodao da je Ministarstvo civilnih poslova BiH prvo koje treba znati tu informaciju jer su u direktnoj komunikaciji sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

- Bez vakcine su trenutno, osim BiH, Makedonija i Moldavija, ne znam kakva je situacija u Crnoj Gori. No, rekao bih da zbog globalne situacije sa vakcinama i ogromne potražnje razvijenih zemalja, koliko možemo saznati i pročitati iz informacija koje pristižu, proizvođači ne mogu stići isporučiti dovoljan broj doza. Prednost imaju paralelni bilateralni ugovori sa velikim zemljama, pa zbog njih male države, među kojima je i BiH, ostaju da i dalje čekaju u redu za vakcine – istakao je.

Kaže kako je datum isporuke vakcina vrlo teško saznati te da sa tim ima problem i glavni Ured Svjetske zdravstvene organizacije.

- I direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus najviše insistira na datumima dolaska vakcina u pojedine zemlje, ali nažalost ne može da ih dobije – naveo je Palo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.