open-navfaktor-logo
search
Narodni lijekovi
Dr. Mulalić: Obloge od alkohola i sirćeta ne skidaju temperaturu, a mogu i naštetiti
Isto kao alkohol, ni kozija mast neće, kaže pedijatrica u sarajevskom Domu zdravlja Ilidža, pomoći u liječenju bronhitisa
25.12.2019. u 18:07
get url
text

Narodna medicina može pomoći kad konvencionalna zakaže. Ipak, ne treba sve savjete naših nana uzimati zdravo za gotovo, jer nisu svi lijek, a ono što je važnije, mogu izazvati kontraefekat.

Visoka temperatura je, kažu ljekari, odbrambeni mehanizam organizma, i donekle je korisna. Međutim, kad termometar pokazuje više od 39 stepeni, potrebno ju je snižavati.

- Temperatura koja prelazi 39 stepeni povećava koncentraciju ugljen dioksida i smanjuje opskrbljenost krvi kisikom te izaziva loše opće stanje, a kod djece mlađe od pet godina, može uzrokovati i febrilne konvulzije. Na tržištu postoje lijekovi u obliku sirupa i tableta, prilagođeni uzrastu djeteta, kojima se obara tjelesna temperatura. Dijete koje ima povišenu temperaturu treba boraviti u prozračnoj prostoriji, poželjno ga je lagano obući i pojiti mlakom tečnošću, najbolje čistom vodom, prirodnom limunadom ili biljnim čajem. Pomoći će i tuširanje mlakom vodom, jer voda isparavanjem uklanja višak toplote, a trljanje peškirom širi krvne sudove i pomaže da toplota izlazi iz tijela - kaže dr. Enisa Mulalić, pedijatrica u sarajevskom Domu zdravlja Ilidža.

Dr. Enisa Mulalić

Jedna od najčešćih zabluda je da obloge od alkohola ili sirćeta mogu pomoći kod skidanja visoke temperature.

- Alkohol i sirće uzrokuju brzo rashlađivanje, pa dolazi do sužavanja krvnih sudova. Zbog toga se nekoliko minuta od stavljanja obloge, smanjuje rashlađivanje, odnosno odavanje toplote sa kože, pa temperatura u unutrašnjosti organizma zapravo raste. Također, postoji opasnost da se alkohol, preko kože, isparavanjem apsorbira u organizam. Ni stavljanje krompira i senfa na stopala neće pomoći u snižavanju temperature, a ove namirnice dodatno mogu izazvati i lokalne alergijske reakcije – objašnjava Mulalić.

Isto kao alkohol, ni kozija mast neće, kaže Mulalić, pomoći u liječenju bronhitisa. 

- I danas mi roditelji dođu i pitaju, mogu li djetetu koje ima bronhitis, na grudi staviti koziju mast. U takvim slučajevima roditeljima objasnim da njihova učinkovitost u liječenju nije dokazana, pa takve smjese mogu izazvati alergijske reakcije na koži i trenutno zdravstveno stanje djeteta još više komplicirati – ističe Mulalić.

U slučaju gripe najbolje je, kaže pedijatrica, odležati.

- Na taj način, čuva se energija potrebna za borbu imunološkog sistema sa virusom, što je u tom trenutku najvažnije. Iako mnogi misle da će to preboljeti "i na nogama", ostati kod kuće barem sedam dana je važno, jer se tim ubrzava ozdravljenje i smanjuje rizik od komplikacija – dodala je Mulalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.