open-navfaktor-logo
search
Koronavirus u ZHK
Dr. Jurić: Imamo veliki broj mladih zdravih osoba sa teškim oblicima COVID-19
Nakon nešto više od mjesec, otkako je eskalirala situacija sa novozaraženim koronavirusom, u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) jučer je prvi put zabilježen manji broj od 120 inficiranih.
09.04.2021. u 22:52
get url
text

Kazala nam je to dr. Andrea Jurić, epidemiologinja i direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK, ali i naglasila da se ova stagnacija još uvijek ne odražava na stanje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar koja je u samom vrhu popunjenosti kapaciteta predviđenih za Covid-bolesnike.

Na klinici u Mostaru smješteno 200 pacijenata

- Trenutno je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar hospitalizirano 200 pacijenata. Sve mjere koje je donio Krizni štab ostaju na snazi do daljnjeg s tim da se za najmanje sedam dan odlaže nastavak školske godine. No, iako smo sugerirali da se otkažu svi vjerski obredi, svete pričesti i krizme, odlučeno je da se sa tim ipak nastavi – objasnila je Jurić.

Ističe kako je većina stanovnika ovog kantona, tokom prošlih uskršnjih praznika, ispoštovala mjere i preporuke Kriznog štaba da se druženja svedu na minimum i provedu u krugu najuže porodice i prijatelja.

- Koliko nam je poznato tokom Uskrsa nisu zabilježene neke veće migracije stanovništva niti veća okupljanja. Većinom je Uskrs dočekan unutar uže porodice – navela je Jurić.

Kako su povećanom broju oboljelih prošlog novembra uzrok bila svadbena okupljanja, Jurić navodi kako je proslava 8. marta bila okidač nakon kojeg je u ZHK naglo počeo rasti broj inficiranih.

- Shodno tome došlo je do eskalacije broja zaraženih, a najviše je bilo mlađe populacije. Naravno, i dalje je najviše oboljelih starijih osoba sa komorbiditetima, ali ZHK bilježi veliki broj inficiranih zdravih mladih kod kojih su zabilježeni teški oblici forme COVID-19. Zbog toga nas sve skupa obavezuje da što prije krenemo sa vakcinacijom, odnosno da se svi prijave u matične domove zdravlja gdje će ljekari napraviti redoslijed imunizacije po kategorijama. Alternative nema jer bilo koja vakcina bolja je od respiratora – kaže Jurić.

U ponedjeljak stiže 300 vakcina

Podsjetimo, ZHK je još u januaru, preko veledrogerije iz Posušja, odlučio krenuti i komercijalnu nabavku ruske vakcine Sputnik V. Na pitanje, dokle se došlo sa tim, Jurić odgovara kako je Zavod odradio svoj dio posla.

- Dobili smo garanciju od proizvođača za isporuku 20.000 doza Sputnik V vakcine u roku od 10 do 15 dana. Sljedeći korak bio je da Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, odobri interventni uvoz, budući da tada ova vakcina nije imala kompletnu dokumentaciju za regularni uvoz. Od Mandića smo tražili da nam odobri uvoz na teret veledrogerije ako bismo mi to nastavili nabavljati kao komercijalnu vakcinu ili na teret države u kom slučaju bi vakcina svima bila besplatna i dostupna. Dobili smo službeni odgovor da nabavka vakcina nije u nadležnosti federalnog ministarstva zdravstva, iako članak 64. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih oboljenja FBiH jasno definira da je to u nadležnosti federalnog ministra zdravstva. Tu je cijela priča nažalost stala i tada su država BiH i entitet Federacija BiH odlučili da se pozabave nabavkom vakcina – objašnjava Jurić.

Kaže kako će ZHK u ponedjeljak dobiti oko 300 doza kineske vakcine Sinopharm, koju je našoj zemlji donirala Republika Turska.

- Radi se o kvalitetnoj vakcini na kojoj je ZHK neizmjerno zahvalan. Rađena je na principu mrtvog virusa i ne može izazvati teže nuspojave. Njena efikasnost nešto je niža od drugih vakcina, ali i ona koja je navedena u studijama sasvim je dovoljna da osobu zaštiti od teške forme bolesti – istakla je Jurić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.