open-navfaktor-logo
search
Mostarska epidemiologinja
Dr. Jelena Ravlija: Test ne mora ništa značiti, maska "ne može odmoći"
Jelena Ravlija, glavni epidemiolog SKB-a Mostar odgovarajući na novinarske upite na press konferenciji kriznog štaba HNK, komentarisala je i ptanje testiranja i pojasnila važnost prepoznavanja simptoma.
31.03.2020. u 14:02
get url
text

- Medijski se najčešće kaže: "Zašto ne testirate?". Test sam po sebi ne mora ništa značiti. Dobijanje negativnog testa, ponekad se bojim, se olako prihvata i smatra se da je sve uredu. To ne mora značiti ništa, jer sutra može biti pozitivan - pojasnila je Ravlija.

Kazala je da je važno pratiti vrijeme ključnih simptoma, pogoršanje temperature sa 37,5 i jaka mišobolja je automatski znak da se mora javiti ljekaru.

- To je takva bolest kod koje nikada sa sigurnošću ne možemo reći ishod - kazala je.

Na pitanje treba li nositi masku, Ravlija je kazala kako "maska odmoći ne može".

- Još od ptičije gripe datira: maska DA ili maska NE. Ako gledamo prijatelje Kineze, vidimo da je kod njih nošenje maske kulturološki. Maska ne može odmoći, i moj savjet je da nošenje maski i rukavica preporučeno. Drži vas i u pripravnosti, da ne trljate oči, lice, tako da je i to pozitivna stvar. Definitivno niko nije imun na virus, ishod je gori kod starijih i hroničara, ali opet i mladi mogu biti hroničari - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.