open-navfaktor-logo
search
Ljubimci i novi virus
Dr. Igor Jerković: Nema saznanja da psi i mačke mogu oboljeti, ali ga na svojim šapama mogu prenijeti
Pandemija izazvana koronavirusom tema je broj jedan širom svijeta. Zbog nepoznanica koje su vezane za COVID-19 mnogi su u strahu i panici, a ono što svi u ovom trenutku jedino možemo učiniti - jeste poštovati preventivne mjere koje donose nadležne institucije.
20.03.2020. u 07:16
get url
text

U strahu su i vlasnici kućnih ljubimaca, pasa i mačaka, kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji.

Prema riječima Igora Jerkovića, doktora veterinarske medicine u Veterinarskoj stanici, ambulanta male prakse u sarajevskom naselju Stup, na osnovu do sada dostupnih informacija, psi i mačke ne mogu se zaraziti novim koronavirusom.

- Ne postoje saznanja u svijetu da od ovog tipa koronavirusa mogu oboljeti životinje, odnosno da virus može sa životinje prijeći na ljude – ističe Jerković.

Međutim, kako je novi virus aktivan na predmetima u prostoru, Jerković navodi da je teoretski moguće da ga pas ili mačka na svojim šapama unesu u kuću.

- Zbog toga je vrlo važno pažnju posvetiti i higijeni kućnog ljubimca i podići ga sada na još viši nivo. To znači da bi pri svakom povratku u kuću dezinfekcionim sredstvom, kojeg sami koristimo za naše ruke, trebalo detaljno obrisati i šapice psa ili mačke - objasnio je Jerković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.