open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Dr. Ednan Drljević: Uz poštivanje mjera zaštite i inspekcijski nadzor epidemiju moguće držati pod kontrolom
Ponovno uvođenje vanrednog stanja zbog povećanog broja oboljelih od koronavirusa u BiH, odnosno FBiH bi sada bilo praktično i teoretski nemoguće jer je takva psihološka podloga kod našeg naroda, a i nema potrebe da u svim mjestima uvodimo vanredno stanje, poručio je prim. dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica i član Upravnog odbora Asocijacije infektologa u BiH.
12.06.2020. u 14:49
get url
text

- Imamo dijelova države i FBiH, kao i u kantonima, poput Olova, gdje nismo imali niti jednog zaraženog. Stoga, sada nema potrebe da i u tim sredinama se uvodi vanredno stanje. Mi predlažemo od početka, ako postoji zakonska osnova, da, ne daj Bože, ako se pojavi povećan broj oboljelih, idemo ka toj regionalizaciji. A to znači 35 novooboljelih u periodu od sedam dana na području od 100 hiljada stanovnika zahtijeva ponovno uvođenje mjera na lokalnom nivou. To podrazumijeva da se spriječi, odnosno ograniči kretanje, te uvedu te dodatne mjere. Mi se nadamo da do toga neće doći. Ali svejedno bismo voljeli da imamo i od Federalnog ministarstva zdravstva zakonsku podlogu, za ne daj Bože, da bismo mogli tako da reagujemo - kazao je dr. Drljević u razgovoru za Anadoliju.

Podatak o broju od više od 50 oboljelih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini u proteklim danima se, kaže, pretpostavlja.

- Dobro, to jeste broj koji je malo iznad očekivanja u ovom periodu. Ali mi koji smo upozoravali na te mjere koje su ranije popuštene, mi smo znali da će do ovoga doći. Jer otprilike krajem maja je bilo najznačajnije popuštanje mjera, bili su praznici, tako da je sada taman prošlo 15 dana, a to je otprilike neki period inkubacije. Mi smo očekivali u ovom periodu nešto povećan broj oboljelih. Ali sada s obzirom na to da je virulencija virusa ipak nešto manja i brzina širenja je nešto manja, nego na samom početku bolesti, mi smatramo da je ovo još pod kontrolom. Ali zaista moramo biti u punoj mobilizaciji negdje do kraja juna - naveo je dr. Drljević.

Dodao je kako je razgovarao sa kantonalnim ministrom zdravstva u ZDK Adnanom Jupićem, te da se i on slaže sa tim da je tako i da će se što se tiče ZDK biti u punoj mobilizaciji do kraja juna.

- Tada će se, smatramo, dovesti do nekog minimalnog broja i poslije nećemo imati nekih većih problema - kazao je. 

Kada je u pitanju kršenje mjera, odnosno njihovog nepridržavanja u zatvorenim objektima, dr. Drljević, kaže da je "to posao i da su za to kriva pravna i fizička lica koja su dužna da o tome vode računa".

- Objekti ne smiju postati klasteri. Isto to vrijedi za firme. Ne smije se desiti da prostorije u kojima neko organizuje rad i ostvaruje neki profit, da to bude klaster. Oni su glavni krivci, ti poslodavci i vlasnici. Tu trebaju sanitarni inspektori i inspektori zaštite na radu i druge inspekcijske službe da odrade svoj posao kako treba - naveo je.

S druge strane, istakao je, jedino gdje bi policija trebala i mogla da ima utjecaja to je javni prevoz.

- Zaista se ne smije desiti da javni prijevoz bude klaster. A vidimo da se sada ni u javnom prijevozu niko ne pridržava tih mjera koje su ostale i koje su još na snazi. Ovdje se javlja jedan problem. Kada se mjere labave i popuštaju, one bi prije toga trebale da se provode, pa da onda dolazi do popuštanja. Ali vi kada labavite mjere koje nisu ni zaživile, normalno da to u budućnosti dovodi do nekih problema što se nama sada upravo i dešava. Ali s obzirom na situaciju, na virulenciju virusa, i na brzinu njegovog širenja, mi mislimo da će to biti pod kontrolom i da te neke dodatne mjere neće ni biti ni potrebne - kazao je dr. Drljević.

Dodao je moraju se mjere koje su još na snazi maksimalno zaoštriti.

- I da sve službe, i inspekcija i policija, sudstvo i svi koji su zaduženi za provođenje tih mjera, rade svoj posao kako treba i onda ćemo sigurno ovu epidemiju dovesti pod kontrolu - istakao je dr. Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.